Водата в Дъбрава – негодна и за къпане
Водата в Дъбрава – негодна и за къпане / netinfo
Още на 22 юли от РИОКОЗ са изпратили писмо до Община Стара Загора във връзка със замърсената питейна вода в кв.”Дъбрава”. Издадено е и предписание до кмета на община Стара Загора за поставяне на информационни табели на всички местни чешми , че водата е негодна за питейно-битови нужди, поради риск от възникване на чревни инфекции.

Общината е собственик и е длъжна да предприеме всички необходими мерки , потвърди д-р Каталина Вълкова от РИОКОЗ. В момента специалисти от общината, Гражданска Защита и РИОКОЗ извършват обследване на всички местни водоизточници. “Ние трябва да установим откъде идва водата и чак след това ще се разбере кой е източникът на замърсяване. Водата трябва да бъде обработена и да отговаря на необходимите качества, за да бъде годна  за пиене”, допълни д-р Вълкова. Тя припомни, че жителите на кв.”Дъбрава” са сигнализирали чрез жалба за възникналия проблем. На тази база от РИОКОЗ са направили необходимите проби.

В старозагорския квартал “Дъбрава” няма изградено централно водоснабдяване. В момента жителите получават вода от водонски .

Окончателните причини за замърсяването все още не са констатирани, информираха от РИОКОЗ.

Установеното замърсяване е 30 пъти над нормата , което прави водата негодна и за къпане.