Подписаха договорите за два нови багера в „Мини Марица-изток”
Подписаха договорите за два нови багера в „Мини Марица-изток” / ММИ

Договор за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера бе подписан днес в Информационния център на „Мини Марица-изток” ЕАД. На официалната церемония присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, ръководството на „Мини Марица-изток” и представители на изпълнителите от консорциум ФАМУР и БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА.

Това е първият подобен договор за обновяване на тежкото оборудване в българската минна индустрия от 26 години насам, отбеляза министър Теменужка Петкова. Финансирането в размер на 25 848 663 евро се осигурява 50% от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез фонд Козлодуй и 50% от средствата на „Мини Марица-изток” ЕАД. Срокът за изпълнение е 36 месеца. Новите багери ще повишат производителността и ще намалят разходите, обясни изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов.

Заместник-председателят на Съвета на директорите на полската компания ФАМУР С.А. Мачей Пшибила увери, че въпреки сериозната работа, която предстои сроковете ще бъдат спазени. Гараниця за качеството на изпълнението даде и Изпълнителният директор на БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА АД Николай Райчев. На официалната церемония по подписването гост беше и председателят на Съвета на директорите на ФАМУР С.А. Валдемар Ласки.

На 25 юни 2009 г. „Мини Марица-изток” ЕАД като Реципиент и ЕБВР като Администратор на Международен фонд Козлодуй подписаха Споразумение за безвъзмездна помощ № 32 за Рехабилитация на енергийната ефективност на тежкото минно оборудване. В изпълнение на споразумението са сключени пет договора на обща стойност 20 691 268,94 евро. През март 2012 г. „Мини Марица-изток” ЕАД кандидатства за съфинансиране от Международен фонд Козлодуй с проектно предложение по мярка 1 – високоприоритетни проекти, сектор „Енергетика”. На 17 януари 2014 г. бе подписано Споразумение за безвъзмездна помощ № 54 за подмяна на многокофови роторни багери между ЕБВР и „Мини Марица-изток” ЕАД. На основание на споразумението и с решение на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” ЕАД беше обявена открита тръжна процедура за възлагане на Договор с референтен № ММЕ/BWE „Проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на роторни багери в „Мини Марица-изток” ЕАД”. След изпълнена прозрачно тръжна процедура за изпълнител беше избран консорциум „ФАМУР” и „БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА”, с които днес бе подписан договор.

„Хубаво е след почти три години да видиш проектите си продължени и реализирани", заяви бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев по повод на подписаните договори за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера в "Мини Марица-Изток" ЕАД. „Те са успех на няколко екипа от Министерството на енергетиката, от Фонд „Козлодуй", от мините", подчерта Стойнев. По думите му, когато се работи за интереса на държавните мини и сигурността на миньорите, политически и партийни интереси не важат.

С 58% е намалял износът на електроенергия от България, в сравнение със същия период на миналата година, информира още енергийният министър Теменужка Петкова. Причината затова е намалението на потреблението в съседните Гърция и Турция, както и в Италия, където също сме изнасяли. „В региона има много газови централи, които работят на пълна мощност, което изземва нашите пазари", обясни Петьо Иванов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Към 31 декември 2015 година загубите на ТЕЦ "Марица изток 2" са в размер на 72 милиона лева, коментира още министър Петкова.

"Правим анализ, за да видим откъде идва този финансов дисбаласн. ТЕЦ "Марица Изток  2" е изключително важна мощност и стратегически обект за българската енергетика. За нас е важно да бъде в добро финансово състояние, което ще даде възможност да се инвестира в по-модерни технологии", каза енергийният министър.

Според нея вариантите не са много – повишаване на ефективността и инвестиране в технологии с възможност за улавяне и съхранение на емисиите.