Стоян Бинев
Стоян Бинев / netinfo
Той не е дете-чудо, но вече е успял  да учуди доста свят с постиженията си в математиката и  информатиката. От 16-годишен  комбинира тинейджърски  хобита, леката атлетика в клуба на най- бързата бяла жена в света Петя Пендарева,  с четене на книги и лекции по комбинаторика и теория на числата, а  на математически състезания и олимпиади ходи още от 3-ти клас. 
 
Роден е през зимата, но обича невероятно лятото, защото  също като в математика „е пълно с предизвикателства“. Роден е в семейство на лекари-невролог и педиатър, но и за миг не помислял да се ориентира натам. Дели  математическата си взаимна любов с история, география, демография ... И с четене: на социални и футуристични текстове ... в интернет.
 
Преди два месеца беше част от най- красивия и успешен випуск на ПМГ „Никола  Обрешков“ в Казанлък , в момента е ментор на международен екип млади математици и програмисти, участници в Ученическия институт  по математика и информатика към БАН това лято в Благоевград .
 
Отвъд това се занимава с програмиране. Създал е вече  свой сайт за туристически дестинации и забележителности, напред във времето се вижда като  зает човек  в сферата на новите технологии,  а най- близките му проекции са свързани с  Лондон.
Със сигурност през септември вече ще е там.  Или в Кралския колеж, където ще учи компютърни науки или в Юнивърсити Колидж- Лондон.
 
Това забележително момче  е Стоян Христов Бинев,  един от отличниците  тази година Випуск 2017 на казанлъшката Математическа гимназия   и тазгодишният носител на наградата за постижения в математиката и информатиката на името на първия директор на училището покойният математик Кольо Горчев. Призът се връчва от  дъщерята на Горчев-  Снежина Манчорова.
 
За младия математик Стоян  това признание е много емоционално и огромно, защото всичко,  което е научил за живота и това, което сега може, го дължи на математиката и своите учители в нея.  Пази прекрасни спомени от времето си в ПМГ, от незабравимия 12 Б клас и класната си  Петя Михова. Безценни са основите в трудната наука, дадени му от учителите му  по математика Ваня Дойчева, Живка Михова, Светла Стефанова и  Стойка Карабаджакова.
 
Лаконично обобщава наученото  в ПМГ  Казанлък така: даде ми старт в кариерата.За перфектния си английски, над който сериозно залягал още от втори клас е благодарен на Даниела Хубенова.
 
За отличника  на казанлъшката Математическа гимназия Стоян Бинев, лятото на 2017 година е изключително емоционално. Работата му като  ментор в Ученическия математически институт към БАН, където ръководи екип от млади математици, е изключително вълнуваща. Не само защото в лагера са събрани интересни, талантлииви и изключително креативни  млади математически умове от различни страни на света, които създават иновативни продукти и  генерират утрешните невероятни открития  и технологии, а и защото  винаги е предизвикателно очарователно да си сред хора, които мислят футуристично, екологично и и поне две идеи напред. А математиката е и такава наука, категоричен е Стоян.Той самият има опит в създаването на математически проекти, тъй като две години поред е участвал в секцията по матиматика и информатика към БАН с тази цел. През юли тази година в Казанлък,  заедно с друг бивш възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“ Алейдин Караемин е бил ментор –обучител за втора  поредна година и в специализираната лятна школа по програмиране за млади  математически таланти,  организирана от немската  фирма SAP Labs  България.
 
В моменат като ментор в Ученическия институт  ръководи екип от двама млади програмисти от  Русе,  които разработват  специално приложение, събиращо горещи новини по различни теми и препращащо  ги на съответните потребители, на база техни интереси. Целта е всеки да получава онези новини, които търси бързо и веднага, преди още  стандартните медии да са стигнали  до тях, казва Стоян, според когото подобни  проекти имат бъдещи, защото сега всичко се случва  в социалните мрежи. Те са новите медии в света.  И вместо човек да бъде засипват от ненужни и неинтересуващи го неща, така на база предварителен анализ на приложението за неговите интереси, съответният потребител ще получава отсята порция новини и информации, които го интересуват. Разработваното приложение е за телефони и ще се презентира в края на лятната школа за  млади математици.
 
Вдъхновението за това приложение идва от поредицата случаи в САЩ, където  именно реакците на хората в социалните мрежи са станали повод за избухване на поредица бунтове и оттам  и за новини и тяхното присъствие в медиите. Затова ментор и идеолози на новото приложение  са убедени, че то ще бъде полезно за всички хора, на  които им пука какво става край тях . И се вълнуват от случващото се в обществата.

Самият Стоян преди година разработва подобен  проект за  нуждите на обучението в училището. Разработката му дава възможност да се сканира текст от снимка, който впоследствие да  може да се редактира и да генерира реч. Както и обратното да е възможно. Друга функция на създаденото приложение е то да може да задава конкретни въпроси, на  база използвани ключови думи по съответната тема,  като по този начин на практика се създават и дистанционни уроци . Младият програмист създава приложението с мисълта, че то ще е полезно защото всеки има мобилен телефон и ще може веднага да го ползва. На шега казва, че с разработка си на практика „изяжда хляба на печатниците“.

Докато чака средата на септември, за да поеме към Кралския колеж в Лондон, където е приет или към Юнивърсити колеж, от където също чака резултат, времето за  тазгодишния носител на  математическата награда „Кольо Горчев“ и отличник на ПМГ „Никола Обрешков“ тече неусетно бързо: дели го между срещи с приятели,  програмиране, пътешествия из България и  менторството в Ученическия институт към БАН. И се опитва да си почива. Защото в следващите три години  колежанинът от Лондон и бъдещ виден програмист от България Стоян Бинев трудно ще има много време за  това. От сега знае, че в Лондон  ще разчита на себе си: ще се издържа сам, ще учи и ще работи. Заемът от Британската банка за обучението им трябва да се плаща: годишната семестриална такса е около 9 хиляди паунда. Това не  плаши младия талант, защото от малък Стоян е научил, че всичко в този свят е постижимо, стига да му посветиш достатъчно време, усилие, талант и любов.

А тези неща не се програмират.

Или си готов да ги дадеш или .. просто стоиш на едно място.

А мястото на което иска да стои   казанлъшкият математик е ... светът.