/ Държавна опера-Стара Загора
На 12 ноември, от 19:00 часа Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще отпразнува своя 4-ти рожден ден със спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски, съобщиха от Операта.

Държавна опера-Стара Загора

В главната  роля на Одета/Одилия ще дебютира Мартина Префетто, а в ролята на принц Зигфрид ще й партнира Фиорди Лоха. За първи път в ролята на Ротбарт ще се представи Фредерико Пинто, а Каито Такахаши ще бъде в ролята на Шута.

Участват солистите и кордебалетът на  многонационалната трупа на балета на Държавна опера, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки”.

Фестивалът на оперното и балетно изкуство за 51-ви път в Стара Загора

Когато преди 4 години директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов покани примабалерината Силвия Томова да поеме ръководството на балета, трупата тогава наброяваше 12 души. Веднага бе обявен международен конкурс за попълване на състава.

Днес в балетната трупа работят 52 балетни артисти от България, Италия, Испания, Полша, Великобритания, Португалия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван, Мексико и други страни.

Държавна опера-Стара Загора

Балетът на Държавна опера-Стара Загора вече има своите високо оценени постижения и признание не само в Стара Загора и региона, но и в национален и международен план.

За 4 години трупата обогати своя репертоар със задължителните класически заглавия като „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, предстои премиерата на балета „Спящата красавица”; преживява своите върхове с „Нестинарка” и „Гето”, представя редица авторски и  съвременни хореографии, както и спектакли за деца.

Новият балетен сезон започва с "Дон Кихот"

Майстори-хореографи от ранга на Марио Пиаца и Андрей Босов поставят в Стара Загора, гостуват балетни звезди от световния балетен афиш. Премиер солистът на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян направи своя хореографски и режисьорски дебют на старозагорска сцена в голямо класическо заглавие - постави своя уникален спектакъл на балета „Дон Кихот” от Минкус.

Балетът на Държавна опера-Стара Загора привлича вниманието и на талантливите български съвременни хореографи с успешна кариера в чужбина като Християн Бакалов, Владимир Ангелов, Калоян Бояджиев и други.

Първото голямо класическо балетно заглавие, към което смело посегна и постави с новосформираната многонационална трупа Силвия Томова, бе балетът на балетите „Лебедово езеро”. 

Държавна опера-Стара Загора

Премиерата се състоя на 23 май 2017 г. - за първи път в над 90 годишната история на Старозагорската опера. Тогава „изгря звездата” на примабалерината Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.

Оттогава всеки спектакъл на „Лебедово езеро“ е неповторим и демонстрира възхода на балетната трупа. В същата 2017 г. на 24 октомври гостуваха звездните солисти на Софийската  опера и балет Марта Петкова и Емил Йорданов.

В духовен празник за старозагорци се превърна Нощта на изкуствата (СНИМКИ)

В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство на 5 декември 2017 г. публиката аплодира в „Лебедово езеро“ солистите на Мариинския театър, Санкт Петербург  Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

С „Лебедово езеро“ се откри и балетния сезон 2019/2020 на 15 октомври 2019 г. с участието на премиер солиста на Виенския щатсбалет Денис Черевичко и Анелия Димитрова в ролята на Одета/Одилия.