Дон Кихот
Дон Кихот / Държавна опера Стара Загора
Със спектакъла „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус ще бъде открит новия балетен сезон.
 
Трупата на Държавна опера-Стара Загора е в усилена подготовка за официалното откриване на 1 октомври от 19:00 часа.
 
В главната роля на Базил гостува Денис Черевичко – премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, а в ролята на очарователната и непокорна Китри зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова.
 
Уникалният спектакъл по хореография и режисура на солиста на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян получи високата оценка на публиката и специалистите, а балетната трупа бе наградена през 2019 с престижното отличие на СБМТД и Кантус фирмус „Кристална лира”.
 
Двоен празник ще предложи Старозагорската опера на почитателите на балета – със спектакъла на балета „Дон Кихот” ще бъде почетен и един от доайените на балетната трупа Александър Желев, който през 2020 навършва 60 години.
 
Юбилярът ще се представи в своята забележителна роля на най-романтичния герой на всички времена Дон Кихот. В ролята на неговия спътник Санчо Панса ще му партнира Калин Любенов. Участват още солистите Фиорди Лоха, Харука Суга, Мартина Префетто, Акари Мориматсу, Сторм Норис, Фредерико Пинто, Ромина Славова, Паскуале Казели, Станко Танев и др. Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.