/ Община Стара Загора
Стотици старозагорци се включиха в петнадесетото издание на „Нощ на изкуствата”, организирано от Община Стара Загора.

Община Стара Загора

От 19:00 до 24:00 часа старозагорските музеи, галерии, библиотеки, професионални културни институти, образователни и граждански структури, частни проекти посрещаха с интересни прояви и изненади своите гости.

Община Стара Загора

Посещенията се осъществяваха при строго спазване на противоепидемичните мерки и задължително ползване на лични предпазни средства. „Тук сме, за да се докоснем до душата на нашия град.

Община Стара Загора

Тя е преодоляла 8000 години, тя е стара и мъдра. Нека и следващата година да се срещнем тук и да сме повече“, пожела при откриването Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание.

Какво, къде, кога в Стара Загора

„За петнадесета поредна година Стара Загора отбелязва Нощта на изкуствата. Това е и шанса за хората на изкуството, които бяха затворени, заради пандемията, да се срещнат със своите почитатели и да покажат постиженията си. Пожелавам тази вечер да бъде истински празник“, каза Милена Желева, зам.-кмет култура, туризъм и младежки дейности.

Община Стара Загора

На официалното откриване пред Регионалния исторически музей дойдоха още зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова. Настроение в началото на вечерта внесоха изпълненията на Общински духов оркестър, Дамски камерен хор „Библиофония” и Клуб за български народни танци „Тракийци”.

Директорът на музея Петър Калчев представи най-новия проект „Виртуално културно наследство в РИМ-Стара Загора - Virtual Heritage”, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Над 42 хил. лв. събраха старозагорци за възстановяване на Планетариума (СНИМКИ)

След това нетърпеливите гости влязоха в музея посрещнати от бог Дионис и менади. Традиционно в кътовете за снимки- „Тракийски воин” и „Средновековен воин” искрено се забавляваха деца, млади момчета и момичета.

Посетителите разгледаха и изложбата „Спасени монетни съкровища през 2019 г., постъпили в Регионален исторически музей-Стара Загора”. За пръв път бе представена и изложба „Литография от Цариградската конференция през 1876-1877 г.”.

Община Стара Загора

Любителите на изобразителното изкуство пък се насладиха на уникалните изложби в Художествената галерия. Млади и стари старозагорци се любуваха на експозицията „Огледалото - лице в лице“ организирана от Клуб на ЮНЕСКО от Виченца, Италия, както и на гостуваща колекция от френски гравюри „Съхранената художествена памет на един френски колеж в България“.

Камерната изложба на рисунки на Владимир Димитров Майстора от фонда на Художествената галерия-Стара Загора и постоянните на съвременна българска графика и Възрожденски икони също предизвикаха интерес у посетителите.

Музей „Литературна Стара Загора“ бе експонирана сборна изложба „Цвят и стихове“ от старозагорски художници. Близо 20 живописни платна и малки пластики на талантливи автори от града на липите ще бъдат изложени в изложбената част на музея. Непоказван досега женски портрет от художника Иван Попчев - акцент на вечерта за всички гости и ценители.

Община Стара Загора

В Държавна опера Стара Загора на първия етаж любителите на оперното изкуство и не само те можеха да се снимат с костюми от актуални оперни спектакли. От 19:00 часа, там започна и изборът на Царица Августиада, посланик на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2020.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предложи на гостите си редене на пъзели Парченца от Стара Загора, викторина.ru: Веселая лингвистика, както и концерт на Дамски камерен хор „Библиофония“ и Оперен концерт на Полина Влахова и приятели.

В библиотека „Родина“ посетителите разгледаха изложба „Християнство и памет”. Старопечатни издания на черковнославянска литература от колекция „Редки и ценни издания”, посветена на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.

Културните институти отварят врати за поредната Нощ на изкуствата

В Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” любителите на астрономията имаха възможност да изслушат лекция с презентация на тема: „Извънслънчевите планети - уникални или универсални явления във Вселената” на доц. д-р Алексей Стоев.

Там бе открита и фотографска изложба „30 години от изстрелването в Космоса на телескопа Хъбъл”, посветена на най-успешния научен уред създаван някога от Цивилизацията. Имаше и наблюдения с телескоп на избрани обекти от звездното небе.

В Нощта на музеите имаше прояви за всеки вкус, включително и рок музика на живо под звездите предложи в "Колобри на бирата" с акустичен концерт на The Dead Captain, а в Къщата на архитекта гостуваха Big Bad Blue /blues and rock.