/ БГНЕС
Шести ден майки на деца с увреждания разказват историите си под прозорците на МС
99446
Шести ден майки на деца с увреждания разказват историите си под прозорците на МС
  • Шести ден майки на деца с увреждания разказват историите си под прозорците на МС
Майките на деца с увреждания и техните поддръжници отново се събраха на протест пред Министерския съвет. Вече шести ден те продължават да искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
 
Отново се чуват скандирания "Оставка". Протестиращите са категорични, че нищо освен оставката на вицепремиера Симеонов не би могло да сложи край на протестите. Те тръгнаха на шествие по бул. "Витоша" в опит да привлекат повече съмишленици.

Протестиращите: Продължаваме докато Симеонов не подаде оставка

И тази вечер една майка разказа своята лична история за детето си.  

До напрежението се стигна след изказване на Симеонов, в което той нарича майките „кресливи жени, които спекулират с децата си, и манипулират обществото, като изкарват уж болните си деца в пек и в дъжд“.
 

БГНЕС


По-късно той обясни, че смисълът на изказването му е бил, че с децата с увреждания се спекулира, дори и след като правителството приело законопроект и удовлетворило всички искания на майките. И заяви, че в семейството му има човек с тежка инвалидност, за когото полага грижи, „но никога няма да изкара на показ, за да постигне политическа цел“.

Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

Последва извънреден брифинг, на който той призова организаторите на контрапротест в негова защита да се откажат от тази инициатива. Симеонов призова инициаторите на протестната инициатива да се откажат от нея, тъй като той се чувствал уверен в това, което върши и не приема средствата на уличния натиск, които по думите му водят до блокиране на движението и затваряне на улици в столицата.
 
След проведен Коалиционен съвет на Патриотите, пък, вицепремиерът Валери Симеонов излезе и поднесе своите извинения. „Поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване“, каза Симеонов и допълни: „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“.