/ Столична община
Поводът е отбелязването на 84-ата годишнина от "Кристалната нощ"
Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в отбелязване на 84-ата годишнина от "Кристалната нощ" - погромът, организиран от нацистите на 9 и 10 ноември 1938 г. срещу евреите.

За да припомнят за тъмна дата в човешката история, която не бива да се повтаря, се събраха Организацията на евреите в България "Шалом", Американският еврейски комитет в София, Федерацията на ционистите в България, представители на местната власт и дипломатически представителства в България.

Борисов обяви, че ГЕРБ няма да издигне Фандъкова за кмет на София

"Кристалната нощ" е станала символ на може би най-зловещото престъпление в историята на човечеството. Отбелязваме тази годишнина, за да покажем отново своята непримиримост към режим, който изтребва милиони човешки същества. И това е непримиримост към отнемането на изконни човешки права и насаждането на омразата. Уроците на историята ни показват, че не бива да допуснем в каквато и да е форма злото да обсебва живота ни", каза кметът Фандъкова.

Столична община

През тази нощ стотици синагоги са опожарени, еврейски домове, магазини, стотици евреи са физически наранени, убити, над 30 хил. евреи са отведени в концентрационни лагери. С днешното събитие даваме началото на 80-годишнината от драматичните събития, които се случват в България през 1943 г.

"Благодарение на достойните българи и българската православна църква 48 хил. евреи, част от българската държава, са спасени от сигурна смърт в концентрационните лагери", посочи проф. Александър Оскар.

"София е символ на толерантността и мъдростта. С името си София значи Божията премъдрост. А това е в същността си послание за светлина и мир, за вяра и добро към ближния. Нашите предшественици ни оставиха послания за мир. В историята на нашия град хората неведнъж са се противопоставяли на омразата и на ежедневните прояви, които я подхранват, какъвто е езикът на омразата. Нетолерантността няма място по нашите улици и в нашия живот", изтъкна кметът Фандъкова.

Тя посочи, че Столичната община организира редица инициативи за изчистване на езика на омразата от сгради, улици, площади.

"Нашият дълг е да се борим срещу езика на омразата ежедневно. Вярвам, че обединени срещу омразата, няма да я допуснем. Заедно ще продължим да показваме на света, че София означава мъдрост" – заяви също кметът на София.

Чрез Столичен инспекторат общината е отстранила надписи на омразата. Създаден е и механизъм за незабавна реакция, информира също кметът Фандъкова.
БТА