Сапьори влязоха в базата за боеприпаси, иззеха биологичен материал
Сапьори влязоха в базата за боеприпаси, иззеха биологичен материал / Impact Press Group

Екипи от разследващи тази сутрин навлязоха в района на взривените складове край пътния възел „Петолъчката”. Открит и иззет е биологичен материал, който веднага ще бъде изпратен за анализ в Националната криминална лаборатория, заяви окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Ханджиев, заедно с директора на ОД на МВР в Ямбол Генчо Иванов, двама следователи от Националната следствена служба и трима от ямболското следствие, влезе в района на инцидента.

Групи от специалисти по обезвреждане на боеприпаси вече разчистиха повърхностно останали невзривени устройства и отломки от разрушените складове, за да създадат условия за работа на разследващите.

Все още остава неизвестна съдбата на тримата работници, изчезнали по време на експлозията във вторник. Те са били на смяна в Склад 1, където стана взривът. Търсенето им продължава. С близките на изчезналите са проведени лични разговори и не е скрита абсолютно никаква информация, заяви директорът на ямболската полиция главен инспектор Генчо Иванов.

Още вчера, след влизането на бронирана техника в района на взривения склад, кметът на Стралджа Митко Андонов съобщи пред Дарик, че са били забелязани останки. „Набелязани бяха три петна и, когато е възможно да се влезе в зоната на взрива, те ще бъдат взети”, посочи още Андонов, но обясни, че едва след ДНК-анализ ще може да бъде потвърдено дали останките са на хора или на животни.

Състоянието на пострадалите, настанени в ямболската болница, е стабилно и няма усложнения, увериха от лечебното заведение. Най-тежко пострадалият - Мирослав Маринов, все още е в реанимацията на Сливенската болница. Според директора на здравното заведение, състоянието на пациента е стабилно. 

Междувременно формата собственик на складовете „Берета Трейдинг” съобщи, че ще предостави безвъзмездна помощ на всички работници в базата „Стралджа-Мараш”. На по-тежко пострадалите работници, приети в болница, ще бъдат платени по 1000 лв., а на всички останали - по 500 лева. Фирмата се ангажира да поеме разходите и по възстановяване на пострадалите жилищни и обществени сгради в района. Изчаква се огледът и оценката на застрахователите, съобщиха от компанията.

В същото време представители на земеделски структури в района алармираха, че ако сапьорите не разчистят терена до 20 дни, комбайните няма да могат да жънат.

Община Стралджа вече изрази готовност да съдейства за обезпечаване на евентуални загуби на земеделските кооперации, чиито земи попадат в 3-километровата зона на безопасност. Кметът Митко Андонов потвърди, че комисията, назначена за проверка щетите по сградния фонд, е дала своето становище и за евентуални загуби на кооперациите.

Само ППК „Начало 93” има около 3000 дка насаждения с есенници в ограничената зона, което според председателя Николай Николов ще създаде проблем за предстоящата жътва.

Във връзка с извънредната ситуация в района на пътен възел „Петолъчката” за пореден ден продължава да е отклонено движението на автомобили. Отмяната на ограниченията може да стане с решение на кризисния щаб, оглавяван от областния управител на Ямбол Димитър Иванов след внимателна преценка на обстановката, допълниха от щаба.

От София за Бургас и обратно движението се извършва по обходни маршрути Сливен - Ямбол - Саранско - Тамарино - Средец - Бургас или Сливен - Ямбол - Екзарх Антимово - Карнобат - Бургас. Пътуващите от Бургас за Котел и Омуртаг се движат през Бургас - Карнобат - Сургурларе - Пъдарево - Мокрен; от Сливен в посока Котел - Омуртаг се ползва обходно трасе Сливен - Ичера - Градец. От Котел и Омуртаг към Сливен движението се осъществява през Градец - Ичера, а трафикът за Бургас е насочен през Пъдарево - Сунгурларе - Карнобат.

За ГКПП Лесово се пътува през Карнобат - Екзарх Антимово - Зорница - Саранско до Път І-7 в посока Лесово.