/ Община Сливен
Всяка година през месец септември 50 държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.

Разкриха още подробности за административната сграда на крепост „Туида”

В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света! По повод Европейските дни на наследството, от 21 до 25 септември крепост „Туида“ ще бъде с вход свободен за посетители.

За първи път България се включва в инициативата през 1999 г., като темата тогава е била „Народната архитектура“. Тази година Дните ще преминат под мотото „Изкуството да споделяш”.

2018-та е година посветена на културното наследство, целяща да насърчи повече хора да се доближат до своето културно наследство и да се чувстват по-съпричастни към него. Честването ще бъде и кулминация в събитията, посветени на Европейската година на културното наследство. Мотото, под което ще премине е: „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“.
 

Предстоят Европейски дни на наследството
Община Сливен


Културното наследство оформя нашето самосъзнание и ежедневие. То ни заобикаля в градове и села, природни красоти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания и филмите, които гледаме, и разпознаваме себе си.

Продължават археологическите проучвания на крепост „Туида” и през този сезон

Крепост „Туида“ ще се включи в част от Националната програма по повод честванията на Европейската година на културното наследство, като ще се осигури вход свободен за обекта и някои от събитията ще бъдат посветени на инициативата.

Ежегодният Средновековен събор „Помни славата”, официално получи одобрение от Министерството на културата да мине под знака на Европейската година на културното наследство.