/ Thinkstock/Getty Images
В Министерството на вътрешните работи се състоя първо заседание на оперативния щаб, координиращ ситуацията и мерките за ограничение на заболяванията по животните, това се случи вчера - на 16 юли. Областният управител Димитър Иванов участва в заседанието.

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)

По време на срещата е направен анализ на ситуацията до момента, изразена е загриженост към стопаните на животните, както и отчетени пропуски в комуникацията. В сила остават набелязаните осем мерки, отразени в заповедта на двамата министри в края на миналата седмица.

Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Ямболско и Бургаско?

Бяха обсъдени и допълнителни стъпки с цел ограничаване на опасните заболявания по животните. Първата от тях е ограничаване на големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести. Втората мярка е свързана със засилване на контрола по ГКПП-тата на товарите за пренос на месни храни.

Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни (ВИДЕО)

По думите на вътрешния министър, "реално това означава засилване на проверките на превозните средства, като целта е да не се допусне месо, което е заразено". Третата препоръка е към МРРБ и по-специално към АПИ - ежедневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол.

БАБХ: Евтаназия във ферми не се прави с предупреждение (ВИДЕО)

Бе предложено и прието да се проведе среща на щаба с председателите на парламентарни групи. "Целта на тази среща е да се изчистят всички съмнения, защото в случая става въпрос за националната сигурност. Искаме всички да осъзнаят каква е опасността и да си поемат отговорността", обясни министърът на вътрешните работи.

На заседанието присъстваха министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на земеделието и храните Румен Порожанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на ГДНП и ГДГП - гл. комисар Христо Терзийски и гл. комисар Светлан Кичиков, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Русе и Силистра, както и областните управители на четирите погранични области.
Областна администрация-Ямбол