Шуменското читалище Боян Пенев отбелязва 60-годишен юбилей
Шуменското читалище Боян Пенев отбелязва 60-годишен юбилей / netinfo

60-годишен юбилей отбелязва шуменското читалище „Боян Пенев", което се намира в кв. „Тракия". От днес започват инициативите, които екипът на читалището е организирал, за да отбележи юбилея, съобщи на пресконференция секретарят на читалището Виолета Папазова. Тя обясни, че всички събития, които са организирани ще се проведат с финансовата подкрепа на община Шумен. Вече се провежда дарителска акция „Подари книга на библиотеката". Тя ще продължи до края на месец май и всички дарители ще получат благодарствено писмо, за предоставените за нуждата на читалищната библиотека, книги. Библиотеката е основана още със създаването на читалището през 1949 г. и в момента има фонд от 15 000 книги.

Предвижда се още в сградата му да бъде експонирана снимкова изложба, показваща историята и дейността на читалището през 60-те години от основаването му. Към читалището работи и школа по класически танци, в която 25 деца от 4 до 18-годишна възраст се обучават по балет, класически танци и пластика. „Тази школа се оформи като лицето на нашето читалище", заяви г-жа Папазова. По думите й, на 28 май ще бъде и най-грандиозното събитие от честванията на годишнината. От 18:30 ч. в сградата на ДКТ „Васил Друмев" ще се проведе балетен спектакъл „Балетна магия", който е посветен и на 15-годишнината на балетната школа. В него участие ще вземе и балерина от Националния балет. Юбилеят на школата съвпада с този на читалището и за това балерините ще вземат дейно участие по време на инициативите.

Читалище"Боян Пенев" е основано на 23 януари 1949 г. Първоначално то се е казвало „Тракия", но през 1962 година бива преименувано на видния литературен критик и историк проф. Боян Пенев, който е шуменец. В момента то се помещава в сградата на старото училище в кв. „Тракия". „Проблемът с материалната база е и най-големият за читалището", каза още Виолета Папазова. Тя обясни, че през последните 4 години екипът на читалището е успешно е реализирал 18 различни проекта, а в момента чака одобрение и за още 6. Към читалището функционират, освен балетната школа, школи по изобразително изкуство, английски език, тае - бо, аеробика, като и клубове „Екология" и „Ние в обществото", в който се работи за интеграцията на малцинствата. Част от групите към читалището е и фолклорна група „Тракия".