Шуменско с добра оценка на сигурност и правосъдие, изостава в здравеопазване
Шуменско с добра оценка на сигурност и правосъдие, изостава в здравеопазване / Институт за пазарна икономика

Област Шумен се справя много добре в ресор правосъдие и сигурност, но представянето й в рамките на здравеопазването е слабо, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Шумен остава и сред областите с най-висока безработица, сравнително висока икономическа активност, ниска заетост и влошена образователна структура на работната сила. Шумен е областта с най-висок дял на автомагистралите и първокласните пътища.

Безработицата в областта остава над 13%, в Шумен - 3.8%

Шумен е сред областите с ниска престъпност и висока разкриваемост спрямо местното население. През 2015 г. в областта са регистрирани 9,4 престъпления срещу личността и собствеността на 1000 души от населението при 13,6 на 1000 души за страната. Делът на разкритите престъпления се повишава и през 2015 г. достига 55,1% при 39,2% за страната.

В резултат от ниската престъпност натовареността на наказателните съдии в Окръжния съд е относително ниска, а бързината на правораздаването - по-добра от средната за страна. Делът на наказателните дела, приключили в 3-месечен срок в област Шумен, достига 96% при 88,1% за страната, а делът на висящите наказателни дела намалява до 6,8% при 9,4% за страната.

Въпреки че броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението в областта е сравнително висок, в област Шумен все още се наблюдава недостиг на медицински специалисти. През 2015 г. един лекар от водеща специалност средно се грижи за 770 души от населението в областта (743 през 2014 г.) при 544 за страната. В същото време областта е сред трите с най-малък брой легла в МБАЛ спрямо населението (след Перник и Добрич), което показва и недостатъчна материална база за здравни грижи.

Съчетанието на недостига на специалисти с ограничената леглова база обяснява и сравнително ниския брой на постъпилите болни за лечение - 148 на 1000 души от населението при 232 на 1000 души за страната през 2015 г. Най-вероятната причина е, че гражданите търсят здравна помощ извън областта.

Незадоволително е представянето на област Шумен при инвестициите.

Вътрешните и външните инвестиции в областта продължава да изостават сериозно от средните нива за страната. Към края на 2014 г. чуждите инвестиции в областта са под 600 евро/човек с натрупване при над 3000 евро/човек за страната. Броят на предприятията също остава нисък - 38 нефинансови предприятия на 1000 души от населението при 53 на 1000 души за страната.

Шумен с най-висок дял на бедни в страната

За последните една-две години обаче общинските администрации в областта изпреварват значително средните нива на усвояване на европейски средства. Към 31 май 2016 г. изплатените суми по договори на общините като бенефициенти по оперативните програми са 788,8 лв./човек при 688,8 лв./човек за страната. В рамките на Шуменска област най-много средства спрямо населението са усвоили общините Нови пазар и Велики Преслав, а най-малко - Каолиново, Върбица и Хитрово.

Добро е представянето на Шуменско в сферата на инфраструктурата.

Гъстотата на пътната и на железопътната мрежа в областта е по-висока от средната за страната. Шумен е и областта с най-висок дял на автомагистралите и първокласните пътища от републиканската пътна мрежа - 36% при 18% за страната. През 2015 и началото на 2016 г. е ремонтирана и голяма част от магистрала „Хемус" в района на областта. Качеството на пътната настилка също е по-високо от средното за страната - през 2015 г. 42,5% от пътищата са в добро състояние при 40,7% за страната.

Достъпът и използването на интернет от населението също са по-високи от средните стойности за страната.

Представянето на област Шумен в сферата на образованието също е определено като добро.

Традиционно нетният коефициент на записване на децата в V-VIII клас в областта е по-висок от средния за страната, въпреки че през последните няколко години се забелязва определен спад. Дяловете на второгодниците и на отпадналите от основното и средното образование в областта са относително ниски и намаляват през последната година на изследване (съответно 2015 и 2014 г.). Зрелостниците от областта се представят по-зле от достигнатите нива за страната в изпитите от матурата по БЕЛ.

Шуменският университет определя доброто представяне на областта по отношение на броя на студентите спрямо населението. Същевременно броят на висшистите сред населението на 25-64 години е по-нисък от средния, т.е. най-вероятно след завършването си част от младите хора не остават в областта.

Въпреки застаряването на населението в цялата страната демографската картина в областта остава сравнително по-благоприятна. Проблем остават ниските резултати на матурите за образованието и недостигът на лекари за здравеопазването.

В същото време Шумен получава добри оценки за сигурност и правосъдие заради сравнително ниския брой регистрирани престъпления, високата им разкриваемост и бързото приключване на наказателните дела. Шумен е сред областите с най-много посещения на музеите и библиотеките спрямо населението.