Шумен с най-висок дял на бедни в страната
Шумен с най-висок дял на бедни в страната / dariknews.bg

Област Шумен е с най-висок относителен дял на бедните сред 28-те области в страната, следвана от областите Варна (27.8%) и Пазарджик (27.5%). Това показват данните от Териториалното статистическо бюро. Проучването е направено сред 176 домакинства в 23 населени места в областта.

През 2015 г., линията на бедност в област Шумен е 283.0 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 325.8 лв. за страната. При този размер на линията, под прага на бедност са били 54.3 хил. лица, или 30.6% от населението на областта (22.0% за страната).

Относителният дял на бедните мъже в областта е 30.4%, а на бедните жени - 30.7%. В шест области относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените. От тях с най-голяма разлика (4.0 процентни пункта) е област Монтана.

В сравнение с 2014 г. размерът на линията на бедност намалява с 5.9%, докато относителният дял на бедното население се увеличава с 9.0 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните от изследването през 2015 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения за безработица, временна неработоспособност, бременност и майчинство, социални помощи, вкл. за отопление, на инвалиди и др.), равнището на бедност в област Шумен се повишава от 30.6 до 38.0%, или със 7.4 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е икономическата активност на лицата и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица.