С 20% са намалели работещите в строителството в Шуменско
С 20% са намалели работещите в строителството в Шуменско / netinfo

Наблюдава се тенденция към намаляване на броя на новоназначените работници и служители в Шуменско през последното тримесечие на 2008 година, това съобщи, на пресконференция днес, директорът на Териториалното статистическо бюро Атанасула Настева. Тя уточни, че към момента няма драстични съкращения на персонал в Шуменско.

 

Броят на наетите, към 31. 12. 2008 година, е общо 49 686 души. Спрямо краят на месец септември, те са намалели с 1 819 души. Това обаче не е само в следствие на съкращения, а по-скоро хората сами са напуснали или са били пенсионирани, уточни Атанасула Настева. Най- много са намалели работещите в строителството – с 20%, а е нараснал персоналът в сферата на търговията.Най-голям е броят на новоназначените през септември – 2573 души, а най-малък през декември – само 855. Напусналите са най-много през ноември – 2526, а най-малко през юли – 1680.  В шест от месеците (януари, април, септември, октомври, ноември и декември) освободените надхвърлят 2000 души.

 

 

Представително за страната анкетно изследване сред шуменските домакинства, проведено през месец януари тази година сочи, че близо  половината от анкетираните предполагат, че през следващите 12 месеца безработицата рязко ще се увеличи, а други 38 % се надяват увеличението да е слабо. Очакванията на 75 % от шуменските мениджъри, анкетирани в началото на същия месец,  са да запазят персонала си. Всеки пети декларира, че  ще прибегне до съкращения, а около 6 на сто ще разширят броя на наетите.  

 

Средната брутна работна заплата в Шуменска област е 477 лева, при средна за страната от 581 лева. През цялата 2008 г. на челно място в класацията по заплащане в нашия регион се нареждат наетите в „производство и разпределение на електрическа, топлинна енергия, газообразни горива и вода”, със средна месечна заплата през последните три месеца на годината от 804 лева. Следват държавното управление и общественото осигуряване (777 лв.) и образованието (639 лв.). Т.е. на първите три места са дейности, в които отчитането на средствата за работна заплата е реално, а не на база осигурителен праг.     

 

По показател „средна брутна работна заплата” Шуменска област се нарежда на 14-то място в страната. 

 

Шуменци получават най-висока средна брутна годишна заплата – 4537 лв., при 4251 лв. за областта като цяло. На второ място, с 4349 лв.,се нарежда община Каспичан. Под 3000 лв. е годишното възнаграждение в община Върбица, която заема последно място в тази класация.