Ще се водят разговори с представители на кв. "Бялата пръст"
Ще се водят разговори с представители на кв. "Бялата пръст" / dariknews.bg
Обществената поръчка за пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) в Шумен е спряна. Това става ясно от решение на ВиК-Шумен с вчерашна дата. Процедурата за възлагане на обществена поръчка, която бе открита на 16 януари, е прекратена от управителя на дружеството Илиян Илиев. 

В документа на ВиК пише, че със заповед на гл. архитект на Община Шумен е изменено разрешителното за строеж на пречиствателната станция в кв. Дивдядово с промяна по време на строителството, състояща се в добавяне на нова проектна част - "ПСПВ - кабелно захранване 20 kV".

ВиК-Шумен не е в неплатежоспособност, цената на водата остава

Според документа на ВиК-Шумен - измененото разрешително за строеж е нарушение, което в този етап на провеждане на обществената поръчка не може да бъде отстранено. Промяната на разрешението за строеж на ПСПВ ще доведе до промяна на обществената поръчка, както и до последващо изменение на количествените сметки, техническата спецификация, а и на техничениските предложения и цена на участниците в обществената поръчка.
 

Министър Нанков: До 2 години пречиствателна станция в Шумен трябва да е готова


Няма нищо притеснително. Това е препорък от управляващия орган, че едно ел. захранване не е включено в самата поръчка и препоръката е да бъде включена в една поръчка, каза за Dariknews.bg управителят Илиян Илиев. Той посочи, че процедурата ще бъде обявена отново, като не се очаква да има забавяне. 

Става въпрос за 10 дни. Пускаме наново поръчката с тази промяна, допълни той и разясни, че когато се запознал с препоръката съобразил, че е по-добре наистина да се обединят двете позиции, защото иначе биха били трудни за стиковане изграждането на пречиствателаната и ел. захранването. 

Илиян Илиев обаче нямаше обяснение защо още през февруари не е нанесена корекцията, тъй като "тогава не е бил управител на ВиК".

Нанков: Цената на водата в Шумен ще бъде намалена

В Закона за обществените поръчки са посочени задължителните основания за прекратяване на процедура, които са извън оперативната самостоятелност на възложителя. Като едно от тези основания е наличието на нарушения при откриването и провеждането на процедурата, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.