Управителят няма да иде на извънредната сесия на ОбС
Управителят няма да иде на извънредната сесия на ОбС / Dariknews.bg
ВиК-Шумен не е в неплатежоспособност. Това обяви на пресконференция в прессклуба на БТА новият управител на ВиК-Шумен Илиян Илиев.

Той заяви, че  има виждания за структурни промени в дружеството. 

"Те ще в полза на това да може да функционираме по-лесно и да може да си събираме по-лесно пари. Ще използваме всички открития на техниката, за да може да намалим хората и да може да се увеличим събиранията", зави Илиян Илиев.

Ръководителят на финансовия отдел във ВиК-Шумен Жанета Панайотова посочи, че  задълженията на дружеството  към различни доставчици са 1  032 000 лева. За електрическа енергия дружеството дължи малко над 756 000 лева.

"Имаме задължение с просрочие. Това е във връзка с договора с гарантиран резултат - за рехабилитация на водопроводи в Шумен. Там задължението няма промяна – каквото бе и през 2017 година – 5 177 000 лева. По този договор е изплатено ДДС-то, за главницата се водят съдебни спорове", обясни тя.

Около 3 500 000 лева са несъбраните вземания на ВиК дружеството в Шумен. Над 80% от задълженията са на физически лица.  

Във ВиК-Шумен няма неизплатени заплати и осигуровки към месец май.

Управителят на ВиК Илиян Илиев посочи, че цената на водата няма как да бъде намалена с оглед на предстоящото изграждане на пречиствателна станция и ремонт на довеждащия водопровод.

"Най-лошото нещо, което може да направим на това дружество е да намалим цената. Намалявайки цената – няма финансова институция, която да ни помогне след това за самоучастие да реализираме проекта", каза той. Управителят бе категоричен, че има институции, които биха дали кредит на дружеството, с който да се осигури самоучастието по проектите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.