Министър Николай Нанков
Министър Николай Нанков / dariknews.bg

До средата на следващия месец трябва да се обяви обществената поръчка за строежа на пречиствателна станция за питейни води в Шумен, а до две години тя може да бъде завършена, според министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 
 
Той е на посещение в Шумен и разгледа няколко инфраструктурни обекта. 
 
Шумен изпревари всички останали общини и области с проектирането и с възлагането, защото пак казвам осъзнаваме колко ни е важен проблемът, каза министърът. Той посочи, че пречиствателната станция ще струва 23 млн. лева, осигурени по Оперативна програма "Околна среда".
 
Нанков добави, че ще се стартира и проектът за довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Министърът коментира и решението на ВАС за отмяна на санитарно-охранителната зона около язовира, като заяви, че тя ще бъде учредена отново, но в съответствие със закона.
 
Министър Нанков посочи, че до средата на юни трябва да приключат и повечето ремонти по най-натоварените участъци на републиканската пътна мрежа.
 
"Реалистичен вариант е до септември строителството на 16-те километра от пътен възел Белокопитово до възел Буховци да започне. Оптимистичният вариант е още сега през юли. Имаме избрани строители, така че всичко е готово", каза Нанков.
 
В момента се строят 9 км от Ябланица към пътен възел „Боаза“ край Тетевен - за година и 4 месеца сме готови с тази отсечка.
 
Междувременно почти привършихме с проекта за 52-та километра от разклона Ловеч-Плевен. Там препроектирахме, за да спестим между 200 и 300 млн. лева. Ще стартираме с тръжните процедури от края на тази година. Т.е. от 2019 г. ще строим нови 52 км за около година и 7-8 месеца, каза министърът.
 
Той добави, че най-късно през август тази година ще стартира тръжната процедура за 85 км - участъка между разклона Ловеч-Плевен до Русе-Бяла.
 
Подобно на участъка Белокопитово-Буховци - проектиране плюс строителство. Цялото трасе ще е разделено на три отсечки, стана ясно от думите на министъра.
 
През 2019 г. ще се стартират и тръжни процедури за  участъка от Велико Търново към Буховци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари