Вода
Вода / dariknews.bg
16,5 милиона лева е прогнозната стойност за изграждане на пречиствателната станция за питейни води на Шумен. Това стана ясно днес по време на представянето на идейния проект за изграждането й.

Предвижда се станцията да се разположи на 8 дка в бившата метрологична служба в кв. „Дивдядово“. Положението й е удобно, тъй като съвсем близо преминава тръбопровода с вода и няма да се налага изграждане на дълга и скъпоструваща отбивка, посочи инж. Тони Йорданов, който е част от екипа създал проекта. Така всъщност се намалява и цената на самата станция, както и експлоатацията й, тъй като водата ще преминава гравитачно, а не с препомпвания.

План на станцията
dariknews.bg


Разходите за поддръжката й за година ще са близо 1,5 млн.лв., а сметката на показва, че пречистването на 1 кубик пречистена вода ще струва между 15,5 и 16,5 стотинки.

Когато водата влезе в станцията, тя ще преминава през няколко микро и макро сита, след което ще бъде отвеждана във филтърен корпус, където ще пеминава през 8 бързи напорни филтри с пясък. Те ще са разположени в помещение с площ около 1 декар и височина 11 метра. Оттам водата ще отива в резервоар за пречистен вода, след което ще се насочва към помпена станция 1300 над кв. Дивдядово.

По думите на инж. Йорданов техниката, която ще се използва за управление на тези процеси е ново поколение, а за функционирането на станцията ще са нужни около 20 души.
 

План на станцията
dariknews.bg

Той допълни, че пречиствателната станция за питейни води може да се изгради за година.

Средства за изграждането й трябва да се търсят от държавния бюджет и се надявам след изборите всички народни представители от Шумен да помогнат, за да получим финансиране, каза кметът на общината Любомир Христов.
 

План на станцията
dariknews.bg