Няма новорегистрирани случаи на ХИВ/СПИН в Шуменско
Няма новорегистрирани случаи на ХИВ/СПИН в Шуменско / www.gustonews.bg

В РЗИ-Шумен през 2014 г. няма регистрирани с диагноза ХИВ. Това съобщават от здравната инспекция в града. От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ-Шумен през 2014 година са се възползвали 172 лица, от които 97 са мъже, а 75 са жени.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

При проведената кампания през месец февруари (02.02 - 13.02.2015 г.) в кабинета за анонимно и безплаплатно консултиране и изследване за ХИВ на РЗИ-Шумен са се изследвали 19 лица на възраст от 16 до 59 години, като 7 са мъже , а 12 жени. По време на кампанията няма нови регистрирани ХИВ серопозитивни лица.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към 14 февруари 2015 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година до 14 февруари са регистрирани нови 34 ХИВ-серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броя на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 6 - жени.

Инициативите за безплатно и анонимно тестване за ХИВ в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

По повод 17 май - Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, РЗИ-Шумен организира следните мероприятия:
• Анонимно и безплатно изследване за ХИВ в лабораторията на РЗИ - Шумен в периода от 11.05.2015 г. до 22.05.2015 г.
• Медийна кампания с поместване на материали в сайта на РЗИ.
• Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ от представители на РЗИ по заявка от медицински специалисти на училищата от област Шумен.
• Беседа и презентация на тема: „ХИВ/СПИН" с ученици от професионалните гимназии от гр. Шумен ( ПГМЕТ, ПГСАГ, ПГМ, ПГОХХТ) .
• Аранжиране на 4 витрини (пред РЗИ, в Диагностично - консултативен център I, ШУ „Епископ Константин Преславски" и Управление на Ощинско предприятие „Общински пазари" ЕООД ) в гр. Шумен.
• Мини кампании в училищата - СОУ и професионални гимназии в област Шумен.
• Кръгла маса със студенти от ромска организация „Рома Верситас" на тема: „Рисково сексуално поведение, ХИВ/СПИН и СПИ".
• Обучителен семинар по връстников подход „Връстници обучават връстници", съвместно с БМЧК.
• Акция с раздаване на брошури и презервативи в централната част на гр. Шумен съвместно с доброволци на БМЧК на 15.05.2015 г.

Отбелязването на 17 май - Международен ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, във връзка с третата неделя на месец май, е част от Трети етап на Националната АНТИСПИН кампания по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към Министерство на здравеопазването. Посланието на кампанията тази година е „Подкрепяме бъдещето".

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност - кръв, сперма, вагинална течност или кърма. Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени хиподермични игли, при бременност, раждане, кърмене.