Бизнесът в Шумен не предвижда драстични съкращения
Бизнесът в Шумен не предвижда драстични съкращения / снимка: Дарик Шумен, Юлия Христова

60% от мениджърите в област Шумен оценяват настоящото икономическо състояние на бизнеса си като задоволително и делът им е с 3 пункта по - висок спрямо края на месец март. Това съобщи директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева по време на заседание на Регионалния съвет по тристранно сътрудничество. Тя обобщи данните от представително изследване за бизнес климата, в която участват 103 шуменски фирми.

През последните 3 месеца над половината от анкетираните успяват да запазят равнището на своята производствена дейност. Всеки пети декларира, че производството му е завишено, а 26% посочват обратното.

Сред основните причини, които затрудняват бизнеса в региона е несигурната икономическа среда, според над 60% от мениджърите. Проблем представлява и недостатъчното търсене на стоки, услуги и др. в условия на криза. Недостатък за подобрението на бизнес климата в региона е и липсата на финанси.

За следващите 6 месеца обаче очакванията са оптимистични - допълни Настева. Прогнози за влошаване се наблюдават едва при 10% от бизнесмените. Шуменските предприемачи не очакват скорошен скок на цените, което е и нормалното поведение в условията на криза - сочат резултатите от анкетата. Близо 80% от анкетираните мениджъри са заявили, че няма намерение да повишават цените на предоставяните стоки и услуги през следващите 6 месеца, около 8% смятат, че ще ги понижат, повишение обмислят едва 10% от включените в допитването.

Също така през следващите месеци шуменският бизнес не предвижда големи съкращения на персонал, около 80% от анкетираните смятат, че ще успеят да запазят служителите си.

Настева съобщи още, че през 2009 г. само през април и октомври новопостъпилите в шуменските фирми са били повече от освободените. За първите 3 месеца на тази година този проблем е бил отчетен само за месец януари. Един от факторите, които обясняват запазването на нивото на трудовите възнаграждения е освобождаването на част от персонала, което обикновено започва с най-ниско квалифицираните служители. Над 3000 души са минали на 4-часов работен ден през първото тримесечие на 2010 година.

От януари до края на март  т.г. в област Шумен са издадени разрешителни за строеж на 18 жилищни сгради, със средна разгъната площ от 460 кв. м., една административна и 31 на брой други сгради за различни дейности. Намалението спрямо същия период на м.г. е минимално. Издадените тогава разрешителни стартират изграждането на 19 жилищни, 4 административни и 73 други сгради.

През  настоящата година област Шумен навлиза в летния туристически сезон с по-малък брой функциониращи средства за подслон (хотели, хижи, къщи за гости), спрямо същия период на 2009-та.  Към края на първото тримесечие в областта работят 34 средства за подслон с 1340 легла, докато преди година числата са съответно 36 и 1455. Пренощувалите лица намаляват с над 1600 души, а чужденците сред тях с  една четвърт и са едва  682. С около 123 хиляди лева  по - малко са и отчетените приходи. По отношение на туристите и реализираните финансови средства тенденцията е характерна и за страната.

Действащите в шуменско хотели са 27, а леглата, разкрити в тях 1212. За разлика от общия брой на средствата за подслон в тази категория и по двата  показателя има нарастване с осем на сто спрямо първото тримесечие на м.г. 

Атанасула Настева добави, че в момента на пазара на труда безработицата при хората с основно образование е 5-6 пъти по-голяма, отколкото при завършилите висше образование.