Вече 30 години всяка пролет дома на Сайме и Ердинч Чауш в шуменското село Климент посреща щъркели, идващи от топлите страни. Така за лятото хората стават „хазяи“ на птиците. Семейство Чауш разкава, че чакат с нетърпение пернатите си наематели.  

Около 15 март започваме да се оглеждаме дали няма да дойдат. Като чуя как тракат с клюновете си и много се радвам, казва Ердинч. Според него щъркелите им носят щастие.

Много ни радват, голямо щастие е това, категорични са и двамата съпрузи Чауш.
dariknews.bg

Всъщност първата двойка пернати дошла малко след сватбата на Сайме и Ердинч – през 1985 г. Те се настанили на стар орех в средата на двора им и така започнало съвместното съжителство. След 7-8 години обаче дървото изсъхнало и трябвало да се премахне. Отново случайно – в тази година имало кампания по преброяване на щъркелите в България. Експерти от Варна минали през село Климент, описали гнездото и поели ангажимент да доставят материали, за да се направи ново – което вече да не е на дърво, а от метал.

Много ни радват, голямо щастие е това, категорични са и двамата съпрузи Чауш.
dariknews.bg

Така семейството получило няколко метални тръби. Заедно със баща си Мехмед Ердинч веднага направил висок стълб, извикали кран на енергото, за да помогнат с изправянето на конструкцията, която циментирали стабилно. Сложихме малко вършина отгоре и зачакахме, обяснява Ердинч.
Когато дошли щъркелите – харесали новата квартира и я доподредили по свой вкус. Оттогава всяка година идват.

Сайме си спомня за случай, в който един от щъркелите не успял да отлети на юг. Наложило се да го отглеждат през зимата с останалите животни на семейството. Бил разположен при кокошките и добре общувал с тях. За да му осигурят храна дори се ангажирали няколко души от селото, начело лично с тогавашния кмет.

Той беше ветеринар и го помолих, ако чуе, че някой коли животно да помоли за бял дроб, че да храним щъркела, разказва Ердинч. Така почти всяка седмица някой съселянин носел гощавка за пернатия южен гостенин.

щъркел
netinfo

Ердинч признава, че чисто по човешки му се сторило неуместно животното да яде само месо – без хляб. Затова му дал, но се оказало, че щъркелът се въздържа от тестените изделия и предпочита само дроб.

В друга година пък забелязали, че нещо става в гнездото и едно от малките пищи. Главата на семейство Чауш веднага се обадил в енергото и помолил да дойде автовишка, за да проверят. Оттам веднага се отзовали и мото стълбата пристигнала. Ердинч се покатерил и открил, че мъничето било оплело крачето си в сезал. Бил толкова стегнат, че почти бил срязал кожата. Мъжът веднага го освободил и така спасил малкото щъркелче.

Двойка щъркели за поредна година долетя в Елена

Много ни радват, голямо щастие е това, категорични са и двамата съпрузи Чауш. Те с радост наблюдават мъжкия щъркел, който дошъл преди дни. Сега подготвя гнездото и съвсем скоро ще дойде и женската, разказва Ердинч и признава, че му е интересно колко малки ще се излюпят тази пролет.

Много ни радват, голямо щастие е това, категорични са и двамата съпрузи Чауш.
dariknews.bg

Много често тук хората за пръв път виждат щъркел. Спират и връзват мартениците си на дряновите дървета край двора. Случва се и да молят да влязат, за да ги снимат.

Щъркел
dariknews.bg