Трима мъже, съпричастни към телефонна измама, са задържани по време на операция в България и Румъния, съобщиха от МВР.

Действията са проведени на 1 юни от служители на Главна дирекция "Национална полиция", ОД на МВР-Русе и техни колеги от северната ни съседка.

Заловиха мъж, участвал в схема за телефонна измама в Пазарджишко

Според първоначалните данни измамливото обаждане е извършено от територията на България спрямо 87-годишна румънска гражданка, от която е поискана сумата от 10 000 леи.

МВР

Извършителите действали по схемата „обаждане от лекар с искане на пари за лечение на близък, претърпял инцидент“. Действията по разследването са предприети незабавно след сезиране на българските власти от румънската страна.

На пътя Русе-Разград, минути след вземане на по-голямата част от сумата, са задържани двамата фактически извършители - мъже на 31 и на 41 години, и двамата от Ветово.

Парите били оставени малко по-рано от куриера - 56-годишен румънски гражданин на определено място от пътя. Той е задържан в Букурещ, непосредствено след прибирането си от България. В него е намерена и останалата част от сумата.

МВР

Прокуратурата в Русе е изпълнила всички възложени ѝ с европейска заповед за разследване  от румънските магистрати следствени действия за извършената измама в Румъния.

Материалите предстои да бъдат предадени на румънската прокуратура и разследването по случая продължава от тях.