/ Дарик Русе
Гражданска инициатива издига бившия градоначалник на Русе Елеонора Николова - 2002-2005 г. за кандидат-кмет на предстоящия местен вот. На пресконференция днес самата Николова обяви, че очаква подкрепата от русенци. Очаква се зад кандидатурата й да застанат десни политически формации.

Диана Иванова: "Вярвам в европейското бъдеще на Русе"

„Съвсем наскоро взех това решение, беше ми трудно, но си казах, че не е важно колко добър юрист си, колко опит имаш, а е важно да можеш да работиш с хората. Един кмет трябва да бъде преди всичко човек, да си говори с гражданите, да може да ги чува, и като ги чуе да върши това, което е необходимо“, заяви Николова.

Тя призова да бъде отключена общината, както и всички институции, които са създадени за да работят за обикновените граждани. „За мен е непонятно гражданите да влизат в различни институции, и да трябва да звъни, някой да го пуска“, добави тя.

В чисто политически план Елеонора Николова смята, че изборите ще бъдат трудни, защото всичко вече е спазарено. Всички партии се чувстват комфортно в местния парламент, където кмета е от ГЕРБ, а председателя от БСП, всички знаят какво и колко ще получат.

Кандидатът за кмет на БСП Пенчо Милков получи пълна подкрепа на партийната конференция

„Моята кандидатура малко ще разбърка картите, защото аз няма какво да дам освен знанията, които имам. Това ще бъде един социален експеримент дали русенци могат да загърбят апатията“ добави Николова.

Елеонора Николова бе категорична, че има знанията, уменията и възможностите да осигури сериозни инвестиции в Русе. Тя се закани, че целият и бъдещ екип ще бъде сформиран след провеждане на конкурс.

„Не ме интересуват политическите пристрастия на зам.-кметовете, но искам те да са най-добрите специалисти в тяхната област“ добави тя. Очаква се следващата седмица да стане ясно, кои партии ще застанат зад Елеонора Николова и ще я подкрепят в борбата и за кметския стол

ГЕРБ обяви имената на кандидат-кметовете си за Пловдив, Русе и Хасково

Елеонора Николова става кмет на крайдунавския град през 2002 г. след предсрочни местни избори. На редовните избори година по-късно печели доверието на русенци с убедителните 72% още на първи тур. През 2005 г. влиза в Народното събрание като депутат от СДС, а през 2007 г. напуска парламентарната група на десницата и основава гражданското сдружение Европейски демократичен път, заедно с Димитър Абаджиев и Мария Капон.През 2011 г.

Елеонора Николова е назначена за зам. директор на БОРКОР - Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, а година по-късно става директор.