Диана Иванова
Диана Иванова
Диана Иванова
102201
Диана Иванова
  • Диана Иванова

Инж. Диана Иванова е кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ в Русе. Тя бе представена на 15 август, като националното ръководство на партията я избра сред 8 други номинирани от местната структиура. И ванова не е член на партията и е от гражданската квота. Магистър е по „Автоматизация на производството“ от РУ „Ангел Кънчев“. От 21 години е директор на Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" – Русе - първото извънстолично девическо професионално училище със 122 годишна история.  През 2018 г. Диана Иванова бе отличена с наградата „Директор на годината“ на Синдиката на българските учители. Притежава грамота „Посланик на Русе“ за високи постижения и принос към подобряването на имиджа на Русе и утвърждаването му като модерен и културен европейски център. Присъдено и бе и почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета на МОН. Майка е на две деца и се радва  на трима внуци. Иванова е добре позната на слушателите и читателите на Дарик като директор на Гимназията по облекло. Eто какво сподели тя пред медията в първото си интервю като кандидат-кмет 

 

Защо приехте тази номинация? Защо се кандидатирате? 

Номинацията ми за кметския мандат беше неочаквана и за мен. Предложението дойде от структурата на ГЕРБ. Приемам го като висока личностна и професионална оценка, доверие, отговорност пред русенската общественост, която ме познава. 

В годините съм имала редица предложения за работа и постове, не само в Русе, но и в столицата, но останах в  родния си град, в професионалната гимназия, за която с гордост мога да кажа, че успях да развия до авторитетното училище, което е днес. 

Вярвам в демократичните принципи, в европейското бъдеще на града ни, в перспективата Русе да предоставя възможности за развитие на младите хора.Искам средата на живот в Русе да бъде подобрена сега. И получавам възможност да работя за просперитета на града си. Благодаря за подкрепата и на моето семейство.

На чия подкрепа ще разчитате? Успокои ли се местната структура на ГЕРБ? С други десни партии водите ли разговори?  

Разчитам, че мои съмишленици ще бъдат всички съграждани, които желаят промяна за Русе. Знам, че имам подкрепата на успешни и ценени русенци с принос за развитието  на града ни. И съм убедена, че развитието на Русе се нуждае и от подкрепата на младите хора, които искат да живеят в родния си град. 

По отношение на напрежението в местната структура на ГЕРБ - нормално е в политиката да има разногласия, разномислия. Но на всяка една промяна трябва да се гледа като на обновление, нови възможности и перспективи, нови гледни точки, нови полета на развитие и идеи, чието време е дошло. Трябва да надграждаме вече направеното, но да не допускаме застой. 

И още на въпроса Ви - отворени сме към диалог с други партии, с които ни обединява мисълта за просперитета на Русе, ако подобно взаимодействие би довело до конструктивни решения. Настоящият кмет си направи отвод, защото не усещал вече подкрепата на партията и правителството, и беше категоричен, че без нея няма как един кмет да бъде успешен. Вие разговаряхте ли вече с премиера Борисов и на какво се надявате? 

 

Да, след номинирането ми за кмет, имах среща с премиера Борисов, на която  общинският координатор на партията Росен Даскалов представи всички номинирани. Аз не съм член на партията и представянето ми пред лидера и Изпълнителната комисия е съвършено нормално, ако ще ми се гласува доверие за тази отговорна позиция за усилена работа Русе да стане привлекателно място за живеене - модерен град с европейска визия и свободен дух. 

Ще водите ли и листата със съветници на ГЕРБ? 

Предстои ни още работа в изясняването на екипа от хора, които искаме да сплотим около идеята за промяна и надграждане на направеното. При всички положения обаче смятам, че е логично да издигнем и друга силна кандидатура за водач на листата – в редиците на ГЕРБ има достатъчно силни хора с ентусиазъм за нови идеи и начини за постигането им. 

 

Отъждествяват ви с "Модела Фандъкова", как гледате на това? Какво е общото между управлението на една община и едно училище?  

Преди 10 години в София ГЕРБ заложи точно на жена, на педагог - Йорданка Фандъкова. Вярвам, че подобен модел може да сработи и в нашия град. Всъщност попадам и на сравнение с друга успешна дама – Елеонора Николова, бивш кмет на Русе.

Така е - политиката и образованието са две различни поприща.  Общината и училището са две изключително авторитетни, ключови институции, но в същото време имат различни цели, задачи, проблеми. Обединява ги обаче мисълта и грижата за просперитета и реализацията на младите хора – както житейски, така и професионално. Или поне така трябва да бъде. Мисля, че опитът ми от работата с много хора, и то предимно с младото поколение, може да бъде изключително полезен в работата ми като управник на града. Младите хора са барометърът на обществото и е въпрос на разум да следим „какви стойности отчита“.

дИАНА Иванова

 

Кои са според Вас трите основни проблема на Русе, как ще ги решите? 

Има доста проблемни сфери, в които трябва да се работи целенасочено и незабавно. 

Обезлюдяването на Русе, изпразването му от съдържание – неговите хора е най-сериозният проблем, даващ отражение във всички сфери на живота. Нашата първа задача ще бъде да работим в насока генериране на идеи, политики и стратегии за задържане и реализиране на младите хора в Русе. Тогава ще започне просперирането на този град. 

Много бих искала едни от първите стъпки да бъдат дейности, свързани с възхода на Русе като туристически център – използване предимствата от местоположението на града, потенциала на реката, реновиране на сгради с красива архитектура и историческо значение, облагородяване на зелените площи.  И всичко това с цел възраждане аристократичния облик на красивия ни крайдунавски град.

Изключително важен за русенци е и проблемът със замърсяването на въздуха. Тенденцията е във въвеждането на „зелени“ производства, ограничаване на непречистените емисии във въздуха. Ще разчитаме на активната гражданска позиция и получаване на сигнали от жителите на града, контрол върху работата на отговорните институции с грижа за чиста градска среда.

Диана Иванова

Кое е първото, с което ще се захванете? 

Една от приоритетните задачи ще бъде да сформирам мотивирани и компетентни екипи, с които заедно да постигаме набелязаните цели. На ключови позиции е необходимо да работят доказани професионалисти в съответната област. Реалният опит и познания в определена сфера биха довели до ефективно, своевременно и адекватното решаване на проблемите на хората. Отворени сме да бъдем изцяло обърнати към техните желания, виждания, затруднения, проблеми, цели и стремежи. Ще заложим на незабавната обратна връзка с тях. Идеята ни е да изградим действащи структури, които да минимизират или дори предварително да избягват случването на проблеми, както и за всеки да се инициира решение.

Каква кампания очаквате? Кого бихте посочила като основен опонент? 

Не мога да прогнозирам какъв подход ще изберат другите, но за себе си мога да кажа, че ще заложа на позитивна кампания, по време на която заедно със съгражданите ми да търсим работещи решения. Трябва работа и концентрация в градивните неща, а не губене на енергия.  А за опонентите - до този момент не всички партии са издигнали своите кандидатури, за да отговоря на въпроса Ви. Конкуренцията не ме притеснява, тя винаги трябва да е амбицираща и провокираща размисъл и позитивизъм.