/ БГНЕС
Жители на карловското село Розино започнаха подписка с искане за изселване на фамилия Ескендерови.

55 мъже са задържани в рамките на тридневната полицейска операция в Розино

Преди седмица те нападнаха къщите и колите на другия ромски род - Среброви, с който имат дългогодишна вражда. След масовите сбивания между двата ромски клана в Розино, местните хора излязоха на протест, за да изкажат недоволството си срещу зачестилата агресия. 

Четирима от ромите, участвали в масовите сбивания в Розино, остават в ареста

Хората от селото са изпратили отворено писмо до областния управител на Пловдив, началника на полицията в града, както и до кметовете на Карлово и на село Розино. Те настояват освен за изселването на Ескендерови и за постоянно полицейско присъствие. Това потвърди и Анка Караджова от Инициативния комитет.

Дарик Пловдив

След мелетата наскоро между двете враждуващи фамилии, местните споделят, че живеят в страх и напрежение. "Въпреки решението да бъде разкрита полицейска приемна, жителите на селото настояват за полицейски участък. Това може да стане, ако се предвидят средства в Министерството на вътрешните работи", заяви зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев.

След масовия бой с 44 арестувани: Има ли напрежение в село Розино?

Проблемите, според него, датират от средата на 90-те години. Създаването на полицейска приемна в село Розино е идея, която датира още от 2006 година, но едва сега става реалност.

Масов бой между ромски фамилии в Розино, 44 души са арестувани

В Розино се надяват исканията им да бъдат изпълнени, за да живеят спокойно.