полиция
полиция / iStock/Getty Images
Четирима от ромите, участвали в масовите сбивания в карловското село Розино, остават в ареста. Районната прокуратура в Карлово привлече мъжете като обвиняеми и ги задържа за хулиганство и незаконно държане на огнестрелно оръжие.
 
Побойниците са от фамилията Сребреви и са на 24, 30, 32 и 47 години.

Ромски екшън в Розино, разбити коли и къщи след свада между два клана
 
В събота вечерта те нападнали с незаконни газови пистолети и ловни пушки къщите и колите на Ескендерови - другият ромски род, с който имат дългогодишна вражда. С тях били и още десетки техни роднини, които с камъни и колове потрошили прозорците на жилищата и стъклата на микробуси и коли, както и имущество на Ескендерови.
 
Четиримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои Районна прокуратура-Карлово да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Масов бой между ромски фамилии в Розино, 44 души са арестувани
 
В неделя вечерта имаше нов сблъсък между двата ромски клана, който полицията и жандармерията потушиха бързо.
 
В момента продължават активните процесуално-следствените действия – разпити на свидетели, назначени са експертизи за характера на нанесените телесни повреди на пострадалите, част от които още са в болница.
 
По същия случай за срок от 24 часа бяха задържани и други лица, като за някои от тях са съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство, а останалите са разпитани като свидетели и освободени. Предстои наблюдаващият прокурор да извърши преценка за привличане и на други от побойниците към наказателна отговорност.