Въвеждат конферентна връзка между затвора и съда
Въвеждат конферентна връзка между затвора и съда / Dariknews.bg

Съдебната система ще бъде модернизирана чрез въвеждане на интегрирани информационни технологии. Проектът е на Висшия съдебен съвет. Постигнатите резултати от него бяха представени на на кръгла маса  в Пловдив пред магистрати и съдебни служители. Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд, чрез оперативна програма „Административен капацитет". Целта е подобряване ефективността на съдебните органи чрез по -добра информация, повече публичност в интерес на държавата и нейните граждани.

 Изградена е конферентна връзка между централен Софийски затвор и Софийски градски съд. Проектът е пилотен и отговаря всички стандарти на ЕС, съобщи Антон Кутевски от фирмата-изпълнител на проекта.  Поставени  са две крайни устройства, големи LCD екрани с високо-резулюционни камери в затвора и в съда. Така се осъществява комуникация между тях, като идеята е да се съкратят част от организационните  процеси, свързани с разследването.

Сумата за изграждането и монтирането на такава система е около 100 хиляди лева, а за поддържането е необходим IT екип в съда, на които да бъдат делегирани правата за това.

 Конферентна връзка за разпит на наркотрафикант бе осъществена от съда в Пловдив от техника взета под наем, като свидетел от българска страна бе разпитан от Холандски съдии.

Съдът в Пловдив е направил искане още тогава, за изграждането на такава система, съобщиха от пресцентъра на съдебната палата.

По време на видеоконферентната връзка от холандска страна, освен съдия - следователя,  присъстваха прокурор, защитници, преводач и съдебен секретар.

Разпитът се проведе пред състав на Апелативния съд с участието на трима съдии.    Техниката за осъществяване на връзката за момента  е била взета под наем, но  Апелативният съд тогава направи искане пред Висшия съдебен съвет за осигуряване на средства за закупуването на такава техника. За целта бяха поискани 32 000 лв.

 Аналогичната техника, с която си служи съда в Харлем струва 200 000 евро.