/ iStock/Getty Images
В тежко състояние е единият от четиримата пациенти, потвърдени с положителни тестове за коронавирус в Пловдив, научи репортер на DarikNews. 50-годишният мъж е бил преведен с пневмония в Инфекциозна клиника от пулмологията на общинската МБАЛ "Св. Пантелеймон". Оттам са изпратили пробата му за изследване в София. 

12 нови случая на коронавирус у нас, две деца на 3 г. и 8 г. в Бургас са заразени (ВИДЕО)

В момента тече дезинфекция на лечебното заведение и отделението, в което е лежал пациента. Той е бил в самостоятелна стая, съобщи на онлайн брифинг в областна администрация шефката на дирекция "Медицински дейности" в РЗИ-Пловдив  д-р Сийка Димчева. В болницата се вземат и проби от персонала, който е имал досег с пациента. На място са специалисти от здравната инспекция, които продължават епидемиологичното обследване, за да се изясни кои са контактните лица на пациента. 

Медицинска сестра от Неврохирургията на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е с COVID-19

Другите три случая са на две жени - на 56 години и 58 години, както и на 62-годишен мъж. Двама от тримата пациенти са настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги", в  амбулаторията на клиниката са взети и пробите им. Единият от тримата пациенти е в къщи и е под наблюдение. Така в момента в Клиниката по инфекциозни болести се лекуват общо седем души, а общият брой на заразените под тепетата са 13.

Съпругата на доктора от Спешното на Пълмед и две медицински сестри - позитивни за COVID-19

Извършва се и дезинфекция на пулмологията на УМБАЛ "Св. Георги", съобщи на брифинга шефът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. Очаква се до 24 часа тя отново да заработи. При вземане на проби от пациентите там е била открита 21-годишна пациентка, за която беше съобщено вчера. Другото 21-годишно момиче, което се е върнало от Англия и също е в Инфекциозна клиника, е с взета проба в УМБАЛ "Пълмед". 

Приеха две 21-годишни момичета в пловдивската Инфекциозна клиника с доказан COVID-19

По данни на проф. Джамбазов, в пулмологията на УМБАЛ "Св. Георги" персоналът е работил със защитни средства.