Три квартала в Пловдив без ток, мълнии удариха две къщи в региона
Три квартала в Пловдив без ток, мълнии удариха две къщи в региона / netinfo
Три квартала на Пловдив са без ток от тази нощ заради наводнени съоръжения на Енергото, съобщи говорителят на EVN Крум Косев. Без захранване са живеещите около Коматевския възел, Съдийския квартала и в района на стадион "Лаута". Аварийните екипи са работили без прекъсване през нощта и се очаква днес през деня електрозахранването да бъде възстановено, каза Косев. Без ток са също селата Войводиново, Желязно, Динк, Крислово и Калековец.

Мълнии са причинили пожари в къща в Асеновград и в селскостопанска постройка в с. Първенец при проливния дъжд снощи. Въпреки пороя повече от шест часа огнеборците са гасили пламъците в Първенец, където са изгоряли около 100 кв. м от сградата, две крави и едно теле. 120 кв.м тавански етаж е унищожен при пожара в Асеновград. Няма пострадали при двата инцидента.

Водоснобдяването на Пловдив е възстановено, след като снощи половината град и високите етажи на всички квартали останаха без вода по време на изсипалия се проливен дъжд с градушка. Около 23 ч. снощи аварийни екипи на "ВиК" и EVN успяха да включат захранването на двете помпени станции „Север" и "Юг", които в 19:30 ч. бяха извадени от строя след токов удар. Повече от три часа без вода бяха голяма част от центъра на Пловдив и кварталите "Смирненски", "Кършиака" и "Кючук Париж". Заради намаленото наполовина налягане в мрежата по време на аварията на сухо останаха и високите етажи в целия град.

Тази сутрин остава затворен подлеза на Централна гара в Пловдив, въпреки че цяла нощ екипи на Пожарната го отводняваха. През нощта бе изпомпана водата от подлезите на Пловдивския университет, Автогара „Родопи” и от приземните етажи на седем къщи в Съединение.