Център за творческо обучение
Център за творческо обучение / Център за творческо обучение
Репортаж на Искра Койчева
101646
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Две стипендии за участие в международния космическия лагер Space Camp Turkey спечелиха учениците Габриела Атанасова и Георги Танев от Пловдив.

Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждане на растения в безпочвена среда и други.

По 1250 долара ще получат Габриела и Георги, за да сбъднат мечтата си и да станат част от това уникално преживяване. В лагера в Измир, където цялото обучение се извършва на английски език, заедно с другите деца талантливите малки пловдивчани ще се борят за медали, ще работят в космически тренажори за астронавти и ще изпълняват специални мисии.

Пълните им стипендии, покриващи разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването, са осигурени от Община Пловдив и от Центъра за творческо обучение, разказа координаторът на програмата Д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение, която подчерта че Община Пловдив е първата община-партньор в конкурса и община-пионер, благодарение на която още няколко общини в България последваха нейния пример да подкрепят своите деца по пътя им към космическите науки, както

Тази година броят на желаещите от Пловдив да участват в надпреварата е голям и затова комисията решава освен есето, което може и да е видео, кандидатите да бъдат селектирани по още два признака - препоръки от учители и ученически бележник. Габриела и Георги покриват всички критерии за участието си в космическия лагер, разказа още д-р Гергана Райжекова и призова и други общини да последват примера на Община Пловдив с осигуряването на стипендии за учебно-тренировъчния лагер в Измир, защото и към момента има много деца, които не могат да заминат поради липса на средства.  

Георги Танев е ученик от 8 клас от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив с италиански език. Есето, което той написва за участие в конкурса е на тема „Какво промени НАСА в света“.

Георги Танев
личен архив

Само една година по-малка от Георги е другата щастливка от Пловдив Габриела Атанасова, която ще прекара една седмица през август в космическия учебно тренировъчен център в Измир. Тя е ученичка от СУ „Никола Вапцаров" в града, а есето, което изпраща за да участва в оспорвания конкурс е на тема „Екзопланетите и новите светове“. Макар и на 13 години, Габриела не крие желанието си да се развива в космическите науки.

Space Camp в Измир e създаден през 2000 година. Лятната програма на лагера развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии и биология.

А че ще се реализират в тези науки, и Георги и Габриела поне засега са категорични.

Какво още разказаха пред Дарик двамата пловдивски таланти за мотивацията си за участие в престижната надпревара, чуйте в репортажа на Искра Койчева.