традиции
традиции / netinfo
Излезе печатното издание „Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“, с автор Лиляна Шулева. Книгата предлага научни статии от областта на народната култура на региона и традициите на града от края на ХІХ до средата на ХХ век.

Разположен на пресечната точка на две реки и две значими пътни артерии, наложил се през вековете като икономически и административен център, Пазарджик притежава интересна и все още недостатъчно изследвана градска култура.

Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край
Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край netinfo

Изданието представя реконструкция на празниците и забавленията в града, а чрез разглеждането на музейни експонати от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик са описани интересни народни рецепти и похвати за лекуване на голям брой болести, уредбата на пазарджишката градска къща, черти от еснафския живот, търговията с манифактура и прежди в града, която има важно място в бита на местното население.

Има и сведения за промишлеността и селското стопанство в Татар Пазарджишки окръг от края на ХІХ век според представените експонати в Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

Пазарджишкият край се отличава с разнообразни природо-географски дадености и с пъстрота на населението си – българи, турци, цигани, мюсюлмани, малка група армъни, които определят богатото му етнографско и фолклорно наследство. Изданието запознава читателя с  традиционните народни празници, обичаи и вярвания, разгледана е обредността на най-важните събития от човешкия жизнен цикъл – сватбата, раждането и смъртта, и свързаната с тях обредна храна.

В обширно изследване са проследени най-разпространените магични практики, някои от които се правят и в наши дни. Книгата съдържа и сведения за миналото на селата Дорково и Костандово, изследване за уникалното съкровище от село Лесичово и теми от народната култура на бежанците „мърваци”, станала част от културно-историческото наследство на Пазарджишкия край.