Студенти от цяла Европа, САЩ и Канада  на лятно училище в ПУ
Студенти от цяла Европа, САЩ и Канада на лятно училище в ПУ / dariknews.bg/архив

Опознаването на различните религии  и как да се изгради толерантност към тях е основната идея на лятното училище, което ще събере в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” студенти от три континента.  Лятното училище ще се проведе за пръв път под тепетата, в рамките на 15 дни - от 10 до 25 август. Темата е: „Синкретичните общества – мост между традиция и модерност?”.

Програмата е максимално интерактивна и занимателна. Тя включва множество лекции и дискусии, както и пътувания из Пловдив и Родопите. Участниците ще имат възможност да гледат българския филм „След края на света” и македонския документален филм „Споделени светилища”, както и да се запознаят лично с двамата режисьори - Иван Ничев и Елизабета Конеска.

Съорганизатори на лятното училище са Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” и Бостънският университет. Партньори са им и различни университети от Гърция, Испания, Италия, Великобритания, Полша, Румъния, Турция и Финландия. Този нов проект се осъществява с подкрепата на международната програма по обмен на студенти „Еразъм”, както и на програмата „Учене през целия живот” към Центъра за развитие на човешките ресурси.

Програмата впечатлява със своята концепция, която включва посещение и в ромския квартал „Столипиново” .  Чуждите студенти ще разгледат различни християнски църкви, джамиите и синагогата в Пловдив. Предвидени са и екскурзии до Бачково и село Баните, където те ще бъдат посрещнати в домовете на местни жители.

За първото лятно училище в Пловдив  ще пристигнат млади хора от Босна и Херцеговина, Зимбабве, България, Испания, Италия, Полша, Великобритания, Финландия, Гърция, Турция, Германия, Хърватия, Швеция, Косово, Сърбия, Съединените щати и Канада.