родопските картофи залежават
родопските картофи залежават / netinfo
Вносните подбиват сериозно цените на пазара
Стотици тонове картофи залежават в Родопите, като основната причина е в липсата на пазар, който се подбива сериозно от вносна стока. В момента на зеленчуковите борси може да се намери картоф за по 35-40 ст., което е приблизително на половината цена, на която се предлага продукцията в Смолянско.

„Като реколта тази година отчитаме спад спрямо миналата, тогава имах близо 90 тона продукция, а сега ми е с 15 тона по-малко. Основната причина е в лошите метеорологични условия – засушаване и топло време.

На всичкото отгоре нямаме и пазар за продукцията, като вносът ни съсипва“, категоричен е един от големите картофопроизводители в смолянското село Момчиловци Григор Шукеров. Той е категоричен, че родните производители не са равнопоставени на тези от останалите страни членки на Европейския съюз.

„Първо при тях производството се субсидира на 100%, след това и условията, при които ги отглеждат са съвсем други и изкарват доста по-големи количества картофи от декар и по-голямата част от работата се извършва механично. При нас е точно обратното, всичко се обработва на ръка, субсидиите са други и количествата са малки.

За сметка на това пък качеството е в пъти по-добро на нашата продукция, както и по-чисти от екологична гледна точка. Ние отглеждаме картофите на близо 1 800 метра надморска височина, и там болестите са в пъти по-малко и не се третират с химия, както в чужбина“, коментира още Шукеров. Като основен проблем той маркира и липсата на работна ръка.

„Подбиването на пазара в момента ни натоварва допълнително и доста от нас едвам ще оцелеят, ако продължават нещата да стоят по този начин. В момента няма никакъв пазар, изключвайки разбира се хората, които ценят нашата продукция и закупуват по някой друг чувал за консумация“, добави още Григор Шукеров.

По груби сметки, само в Момчиловци има около 400 тона картофи, които чакат пазар, а според местните цена около 70-80 ст./кг би била добра за тях. Идентично е и положението и в другите райони в Смолянско, като Ардинското корито, където отчитат добив по около два тона от декар.