Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Пловдив анализира постъпилите данни от стационарните и мобилни автоматични станции за мониторинг на качеството на въздуха, разположени в засегнатите от възникналите пожари райони в периода 1-4 август.

След пожара на сметището край Цалапица: Показателите за въздуха са в нормата

След като в следобедните часове на 31 юли и на 1 август възникнаха два пожара - съответно в производствената площадка на дружество „Анес-96“ ООД в землището на село Царацово и в Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на Цалапица, бяха сформирани екипи на екоинспекцията, съобщиха от МОСВ.

Заедно с директора на институцията и представители на Регионална лаборатория към ИАОС те отидоха на място и организираха спешно започване на постоянни измервания на замърсителите в атмосферния въздух - прах, въглероден оксид, азотни окиси, серен диоксид и органични вещества и своевременното уведомяване на гражданите и останалите институции за резултатите от тях.

РИОСВ ктуализираше ежечасно информацията на сайта си, за да държи обществеността информирана. Към днешна дата има достатъчно данни, за да бъдат установени средноденонощните стойности по отношение на част от показателите.

Резултатите от анализа на данните за двете автоматични измервателни станции в Пловдив (АИС „Каменица“ и АИС „Тракия“) и мобилните автоматични станции (МАС) в село Радиново и в Стамболийски“ за четирите изминали денонощия показват, че няма превишения на средночасовите и средноденонощните пределни норми при нито един от контролираните замърсители, в това число по отношение концентрациите на фини прахови частици (ФПЧ10) и бензен.

Пожар пламна в база за изкупуване на черни и цветни метали в Пловдив

Средноденонощните стойности по показател ФПЧ10 на не превишават нормата за опазване на човешкото здраве 50 µg/m3: Измерванията и от четирите мониторингови точки продължават. Двете мобилни станции ще останат на място до пълното преустановяване на отделянето на пушек от местата на пожарите.

Директорът на РИОСВ Ивайло Йотков отново подчертава важността да бъдат спазвани дадените в началото на лятото от него предписания на кметовете, които са оператори на регионални депа в Пловдивска област за засилване на превантивните противопожарни мерки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня