Огънят е обхванал голяма площ, която е трудно да бъде изгасена бързо, защото горенето е отвътре
Пожарът на сметището край Цалапица, който обгази Пловдив тази сутрин, все още гори и дими много.

Продължава битката на пожарникарите с огнената стихия, които се опитват да намалят тлеенето на загробените отпадъци.

Код „червено“ след пожара край Цалапица: Уязвимите хора да си останат по домовете, а при излизане да носят маски

Същевременно багери и булдозери зариват с пръст пламналия котлован, за да задушат димящия боклук и да спрат горенето, предава БГНЕС.

БГНЕС

Засега не е ясно колко дни ще продължи битката с огъня. Пожарът е обхванал голяма площ, която е трудно да бъде изгасена бързо, защото горенето е отвътре.

БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите информира гражданите за актуалните средночасови стойности на следените замърсители на атмосферния въздух в Пловдив, измерени в двете автоматични станции в града, съобщиха от МОСВ.

Продължава да се наблюдават завишени стойности по показател „фини прахови частици“ (ФПЧ10). Пикът е достигнат около 10:00 часа, след което има плавно спадане на замърсяването по този показател.

БГНЕС

Регистрират се и завишени стойности по показател „бензен“ в АИС „Тракия“. Разположената в Стамболийски мобилна автоматична станция (МАС), която от снощи следи показателите за фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и серен диоксид, не регистрира превишения на нормативно установените нива, въпреки че се наблюдават по-високи от обичайните стойности. 

Завишение на фини прахови частици след пожара в Цалапица, Пловдив е обгазен от задушливата миризма

РИОСВ припомня за дадените от директора на институцията в началото на юли предписания до кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в  регионалните депа за битови отпадъци, разположени на територията на техните общини, с оглед на продължителния период с екстремни дневни температури и метеорологичната прогноза за горещо време. Той отново настоява за спазването на това предписание.

БГНЕС

Припомянме, че От РЗИ са издадени предписания. Те включват затваряне на прозорците. Препоръчително е възрастните хора, бебета, бременни жени и хора с хронични заболявания да си останат по домовете, а при излизане да носят маски. Свикан е и Областният кризисен щаб заради огъня.

Припомняме, че пожарът възникна на 1 август на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до Цалапица. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара.

БГНЕС

На помощ беше извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Вследствие на огъня имаше силно димоотделяне.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня