Слагат ваксини, които не отговарят на Имунизационния календар
Слагат ваксини, които не отговарят на Имунизационния календар / netinfo

Общопрактикуващите лекари от Пловдив масово поставят живи полиомиелитни ваксини срещу детски паралич, вместо инактивирани или по-популярни като ”убити” ваксини, което е абсолютно нарушение на Имунизационния календар на Република България. Според наредба, издадена от Министерство на здравеопазването, влязла в сила от 10 октомври 2006 година и обнародвана в Държавен вестник- бр.82 от 10 Октомври 2006 година, имунизацията срещу детски паралич става задължително с тривалентна полиомиелитна ваксина / І, ІІ, ІІІ тип /, която се прилага мускулно 0, 5 мл, а не орално, както при поставяне на жива ваксина.

РИОКОЗ не разполага с изрично посочените в наредбата препарати и дава на джипитата от старите живи ваксини, които от години са забранени за употреба в Европа заради високата степен на риск за увреждания на децата. МЗ е насрочило конкурс за доставка на новите ваксини, но реалното им прилагане ще се забави заради обичайната практика загубилите търга да обжалват, твърдят епидемиолози. Джипитата не са информирани и за поредната поправка в Имунизационния календар, публикувана в бр. №5 на ДВ от 18 януари 2007 година, която редуцира броя на приемите на инактивирана полиомиелитна ваксина от 6 на 5.

Родители, които са наясно с рисковете от живите ваксини, закупуват различни инактивирани ваксини от чужбина, а джипитата ги поставят съобразно предписанията на опаковката, без да са информирани от РИОКОЗ за последните промени, установи репортерска проверка на Дарик.