Идеята е при повишение нивото на реката да се пристъпи навреме към евакуация и мероприятия
Система за ранно предупреждение за високи води ще бъде изградена по река Стряма, която причини бедствието в част от карловските села и наводни пловдивското село Трилистник. Идеята е при повишение нивото на реката да се пристъпи навреме към евакуация и мероприятия, които да опазят живота и имуществото на хората.

След наводненията в Карловско през септември е възложено на Басейнова дирекция да обследва цялата територия за проблемни участъци, предаде NOVA.

Правят нов оглед на щетите в наводнените села в Карловско

Според областния управител на Пловдив Ангел Стоев дейността по интегриране на системата е започнала още миналата година. "Вече е монтирана метеостанция, която след нивото на водата на река Чая в Бачково. Такива системи са приготвени и за Асеновград и Наречени. До Коледа трябва да се монтират. По-нататък ще бъдат изградени такива и в Хвойна и Чепеларе", обясни той.

По думите му, когато нивото на реката се повиши, населените места ще бъдат предупредени, за да се евакуират.

"Опасните участъци са основно по течението на река Марица. На среща поисках да се работи по издаване на разрешителни за почистване на речните корита", заяви Стоев.

Демерджиев: До края на годината ще бъдат отпуснати сумите за наводнените села в Карловско

И уточни, че идната седмица ще бъдат одобрени 725 000 лева за община Марица за преодоляване последствията на бедствията. Общата сума, отпусната от държавата, е 14 млн. лева, от които 13 за община Карлово. А набраните в дарителска сметка средства достигат 1,5 млн. лева, чрез смс-и са събрани още 250 000 лева.

"По 16 650 лева ще вземат семействата, загубили напълно домовете си, други 15 с негодни за обитаване домове ще получат по 8000 лева. Семействата с унищожена покъщнина ще вземат по 5660 лева и тези, които имат наводнени етажи - по 3300 лева. Хората, чийто стопански постройки са разрушени, засега няма да вземат пари, но по-нататък ще бъдат обезщетени", разкри той.