Прокуратурата няма да образува дело по казуса със Света Марина
Прокуратурата няма да образува дело по казуса със Света Марина / dariknews.bg

Окръжна прокуратура Пловдив няма да образува дело за ремонтните дейности в църквата „Света Марина". Проверката е приключила и не са установени данни за извършено престъпление. Катедралната църква има статут на недвижима архитектурно - строителна и художествена културна ценност от „национално значение". Всички реставрационни дейности трябва да се съгласуват с Министерството на културата. Установено е, че това не е направено. Законът за културното наследство предвижда административно наказание. Министърът на културата е уведомен.

На 21 август миналата година е проведено заседание на църковното настоятелство при храма. Тогава е взето решение за извършване на спешен ремонт на покрива и вътрехрамовото пространство в църквата. Решението на е изпратено на Епархийския съвет.

Комплексна проверка на всички храмове-паметници на културата в Пловдивската епархия разпореди министър Вежди Рашидов. Повод за разпореждането стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина" с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква.

Според експертите „извършените намеси в интериора на пловдивския храм представляват радикално обновяване чрез добавяне на нов исторически пласт в стилистиката на художествената украса", който е „променил старото естетическо въздействие на наоса, като следите от историческите напластявания на художествени ценности в голяма част са заличени".

Окръжната прокуратура в Пловдив бе сезирана от пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви. Специалистите ангажираха обвинението дистанционно от Ню Йорк, където живеят от години.