ВУАРР
ВУАРР / netinfo
Академичната общност на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ проф. Славик Табаков за изключителен принос за световното развитие на образованието по медицинска физика и развитието на електронно обучение, както и за приноса му за развитието на ВУАРР. Проф. Табаков е президент на Международната организация по медицинска физика и директор на три магистърски програми към Кралския колеж в Лондон.

„Българският народ не е голям, но има велики представители, които са накарали светът да им се поклони“, каза в словото си ректорът на висшето училище проф. Димитър Димитров и допълни, че днес академичната общност на висшето училище отдава почит на точно такъв човек. Проф. Славик Табаков тръгва от Пловдив за Лондон преди 26 години. „Със своя бляскав ум, с пословично си трудолюбие, с гените си, с изключителната подкрепа на безкрайно талантливото му семейство той достига най-големите висоти в сферата си“, коментира ректорът.  По думите му проф. Табаков е световен просветител, тъй като обучава стотици студенти от всички континенти.  

„Нашият скромен принос към ВУАРР беше в самото начало, но целият прогрес на училището е плод на неуморният устрем на неговия създател проф. Димитров“, каза проф. Табаков. Пред академичната общност изтъкнатият учен разказа за дългогодишната си работа в сферата на медицинската физика и електронното обучение, както и за изключителните постижения на ръководените от него колективи. Вие рядко ни виждате в болниците, тъй като нямаме директен контакт с пациентите, но нашата професия е в основата на съвременната медицина, сподели проф. Табаков. Медицинската физика е наука, чийто обект е медицинската техника от ултразвуковите и рентгеновите апарати до магнитно-резонансните скенери. „Моите приноси в тази професия са предимно в образованието“, каза специалистът и допълни, че е разработчик на първото електронно образование по медицинска физика, което е едно от първите в света изобщо, създадено преди на съществуват термините „електронно образование“ и „електронни книги“.
 
Проф. Табаков сподели и мислите си за преоткриването на България в нас самите. По думите му независимо, че работи и живее в Лондон и има професионални дейности по целия свят, винаги е носил в сърцето си България и Пловдив. Гледам на историята като на онази осъзната сила, която формира у нас духовният ни гръбнак, обясни именитият учен. Той разказа за големи примери в българската история, но погледнати под друг ъгъл.

Искам да подчертая още веднъж огромният мащаб на делото на Св. Св. Кирил и Методий и да погледнем на 24 май не само като на наш празник на българската просвета и култура и на славянската писменост, а и като нещо обединяващо целия ни континент и милиони хора по света, каза проф. Табаков. Той призова, когато на 24 май излезем да почетем този най-светъл празник, да го направим с ново виждане за празника, за историческото място на страната си и за нас самите като наследници на тези, които градиха  една от големите традиции на Европа и като нейни бъдещи строители ведно с другите народи.

На церемонията присъстваха представители на Медицинския университет в Пловдив, съпругата и дъщерята на проф. Славик Табаков –  д-р Ася Табакова и Добринка Табакова, негови колеги и близки, преподаватели, студенти и гости на ВУАРР.

По повод честванията на Деня на българската просвета и култура и като част от събитията във връзка с 25-та годишнина от създаването на висшето училище, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите организира днес и Ден на отворените врати под мотото „ОБИЧАЙ, РАБОТИ, УЧИ!“. През целия ден кандидат-студенти, техните родители и всички, за които доброто образование е паспорт за успех, имаха възможност да се запознаят с бакалавърските и магистърските програми, международния студентски обмен и дейността на Кариерния център към висшето училище. Известният певец Христо Кидиков зарадва приятелите на висшето училище и своите почитатели с концерт.

По случай 25-та си годишнина Висше училище по агробизнес и развитие на регионите ще връчи на 25 студенти 25 награди, сред които чисто нов джип Great wall Hover H6, седемдневни почивки, лаптопи, таблети, смартфони и др.

Събитията за отбелязване на 25-та годишнина на ВУАРР започнаха през м. януари с представянето на личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани” на академичното издателство „Талант“. През м. април в Русе се проведе Международна научна конференция на тема „Социалните науки – Балканите и Близкия Изток“, в която участие взеха над 80 учени от Европейски и Балкански университети. ВУАРР обяви и два литературни конкурса – за есе на тема „Богатство и милосърдие“ и поезия, в рамките на фестивала на книгата „Пловдив чете“, който ще се проведе през м. юни.