/ Тина Соколова
Кметът на Стрелча прекрати отпуска, пуснат само преди седмица, за да не пречи на разследването срещу него.

Окончателно: Кметът на Стрелча остава на поста, но излиза в отпуск

Новината идва изненадващо, след като на 5 април по време на делото за отстраняването му от поста, той сам заяви, че ще се оттегли за 50 дни - до 22 май, за да няма съмнения, че ще се опита да повлияе на свидетели.

Стойно Чачов
Община Стрелча

Дни по-късно е депозирал официално уведомление в Областната администрация, че прекратява отпуска си, считано от 10 април. От държавното ведомство потвърдиха, че има такова уведомление, но отказаха подробности.

Трима съдии решават дали кметът на Стрелча да остане на поста си

Чачов също не отрече, макар да реагира доста раздразнително. По думите му, едва ли е най-големият проблем в държавата дали един кмет ще се върне на работа, още повече, че разследването било приключило, още преди да е започнало и от две седмици нищо не се правело.


Съдът отказа да отстрани от длъжност кмета на Стрелча

Градоначалникът мотивира решението си със спешна работа, която не търпяла отлагане, но като цяло този път беше лаконичен.


Припомняме, че проверката срещу него се води от Районната прокуратура в Панагюрище. Започна с мащабна проверка в сградата на общината и изземване на документи и компютри.

Прокуратурата поиска отстраняване на кмета на Стрелча

Изненадващо после се оказа, че поводът били 17 молби за напускане, подадени под негов натиск от служители. От тях за момента се смята, че е намерена една - на подалия сигнала, станал повод за акцията, главният инженер Иван Божков.


Обвиняват кмета на Стрелча в принуда само на един служител

Заявлението за отпуск обаче беше една от главните причини прокуратурата да оттегли искането си за отстраняване на Чачов от поста. По време на заседанието се разбра че шофьорът му - Николай Самоходов, също е свидетелствал срещу кмета, а сега е в болничен.

Той обаче отрече двете неща да имат нещо общо, обясни, че имал проблеми с гръбнака.