/ Тина Соколова
Дело радикален ислям
101903
Дело радикален ислям
  • Дело радикален ислям
Книгата „Вероотстъпване“, или „Наукиду-л-Ислям“, която е сред доказателствата по делото за разпространение на радикални идеи и верска омраза в Окръжния съд в Пазарджик, не крие опасности.

Делото за радикален ислям продължава, вече с един прокурор

Това заяви по време на днешното заседание вещото лице д-р Сефер Хасан от Висшия ислямски институт, който представи обширна съдебно-теологична
експертиза. Специалистът е завършил висшето си образование в Йордания, а магистратура и докторантура е защитил в Турция.

Връщат 7500 лева на Ахмед Муса, 12 негови сподвижници със забрана да напускат страната

По думите му, в текстовете нямало призиви за война, а се говорело за смъртното наказание при тежки престъпления - както то съществува и в правни документи на редица страни по света.

Съдът отстрани прокурор от делото за радикален ислям

Престъпления като вероотстъпничество, прелюбодейство, убийство. Не е упоменато как се доказва вината, затова за експертизата е ползвана и допълнителна литература.

Според д-р Хасан, обаче книгата в никакъв случай не подтиква към убиване на непроповядващите салафитското течение на исляма. Макар че авторът на „Вероотстъпване“ е и политик, тя няма подобно съдържание, счита още вещото лице.

Казус по делото за радикален ислям може да допише Наказателно-процесуалния кодекс

Съдържанието било свързано с политическата доктрина на Саудитска арабия, но не подтиквало към шериат или други промени в държавния ред.

Всички подсъдими по делото за радикален ислям поискаха отвод на прокурор

Припомняме, че обвинението срещу единствената жена сред 14-тимата подсъдими - Александрина Ангелова от смолянското село Старцево, е именно проповядване на религиозна омраза чрез разпространение на преведената от нея книга „Вероотстъпване“.

Изданието е преведено с пари на Ахмед Муса и се е продавало пред джамии, включително частния храм „Ебу Бекир“, в който Муса е проповядвал.

Чуйте повече в звуковия файл: