Екопътеките - евтин и достъпен начин да сте сред природата
Екопътеките - евтин и достъпен начин да сте сред природата / снимка: raiskotopraskalo.com
Екопътеките - евтин и достъпен начин да сте сред природата
79218
Екопътеките - евтин и достъпен начин да сте сред природата
  • Екопътеките - евтин и достъпен начин да сте сред природата

Пролетното време най-сетне дойде и вече търсим къде да прекараме няколко часа на открито, сред природата. Един от най-популярните маршрути са екопътеките. Те са евтина и лесно достъпна възможност да се насладите на природата, да не похарчите половин заплата за почивка и същевременно да научите нещо ново.

Сред най-посещаваните от южната страна на Стара планина е екопътека Бяла река над Калофер. До нея се стига лесно по черен път от града на Ботев. През миналата година екопътеката бе ремонтирана и сега е напълно достъпна за посещения, дори от хора с увреждания, разказа Диана Терзиева от дирекцията на национален парк „Централен Балкан“, на чиято територия се намира съоръжението. Екопътеката е дълга около 1830 м, има осем моста, разположени над Бяла река, и заслон в най-високата точка на трасето.

Още 2 много популярни екопътеки попадат на територията на националния парк „Централен Балкан“ – Беклемето – Курт Хисар на билото на планината и Бабско пръскало над с. Тъжа. Те обаче ще работят само до лятото, защото тогава започва рехабилитация на 2-те трасета, уточни още Диана Терзиева.

Екопътеките  евтин и достъпен начин да сте сред природата
netinfo

(Историческият музей в Перущица, сн. bulgariatravel.org)

Най-близката до Пловдив планина – Родопите, предлага множество възможности за релакс. Едни от най-близките и достъпни екопътеки се намират в община Перущица, като 2 от тях започват буквално от центъра – от Историческия музей и Дановото училище, разказва Светла Кирчева, експерт в община Перущица. Две от пътеките – „Манастира“ и „По пътя на героите“, са дълги по 16 км, а третата – „Младите скаути“, 8 км. „Манастира“ минава от Историческия музей през паметника на Кочо Чистеменски до защитената местност „Перестица“ и манастира „Св. Тодор“. „По пътя на героите“ започва също от Историческия музей, но минава през Мемориалния паметник на 3-те поколения и стига до язовир „Батен“. Екопътеката „Младите скаути“, предназначена най-вече за приключенски туризъм, започва от центъра на Перущица и приключва до яз. „Батен“.

Екопътеките  евтин и достъпен начин да сте сред природата
netinfo

(Момчиловата крепост)

Ако имате път към Смолян, посетете Момчиловата крепост. Тя се намира на няколко километра от Смолян, в близост до село Градът. Укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр. Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. „Голям Перелик“, кулата "Снежанка“ на Пампорово, националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх „Свобода“. (подробности можете да чуете в прикачения файл)

Момчиловата крепост стана сцена на аудио-визуален спектакъл, пресъздаващ мита за Момчил. Изпълнява се в тъмната част на денонощието и включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак. Зрелищният спектакъл ще бъде предлаган като атракция от началото на този туристически сезон.

За туристите се предлагат и други атракции. Първата „Ковашка преса”, която предоставя възможност на всеки желаещ сам да изкове на място монета – сувенир от туристическия обект. Втората атракция е „Грънчарско колело”, като при нея посетителите могат саморъчно да си изработят глинен съд. Третата „Фото декор” дава възможност всички желаещи да отнесат като спомен своя снимка на фона на декори, пресъздаващи специфична среда от Момчиловото време.

В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343 г. възстановява крепостта.  На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия, спечелил си врагове и от двете страни, затова намира спасение при сръбския княз Стефан Душан.

Където и да отидете през почивните дни, не забравяйте усмивката и доброто си настроение!