/ iStock/Getty Images
С близо 30 площадки за разходка на кучета разполагат общо пет от пловдивските райони „Централен“, „Южен“„Тракия“, „Западен“ и „Северен“.  Общият брой на регистрираните домашни любимци в почти целия град е над 3000.

Изграждат нови кучешки площадки, инвестират в детски и спортни съоръжения

Около 900 са регистрираните кучета в район „Южен“. Площадките, на които те трябва да бъдат разхождани от своите стопани според общинската наредба, са общо 4. Не е нужно да се правят каквито и било изчисления, за да стане ясно, че броят им е твърде малко.

Тук обаче опираме до проблема с финансирането - районният кмет Борислав Инчев обясни за Дарик, че кметството има два готови проекта за изграждането на още две площадки, но финансова обезпеченост няма.

Две от площадките в „Южен“ - най-новите и най-големите, са направени в мандата на Инчев, а третата също бе ремонтирана по време на неговото управление. Те са в добро състояние, с що годе хубава настилка, със запазени съоръжения, огради и пейки.

2019 - годината на подготовката на мащабни проекти с дългогодишна реализация за Пловдив

Четвъртата кучешка площадка обаче, намираща се в парк до училище „Димитър Талев“ е в трагично състояние и то въпреки че е е единствената, заключена в района около пощата и квартал Коматево и се ползва изключително много, възмущават се собственици на кучета, разхождащи любимците си там.

Районният кмет заяви, че в администрацията са наясно със състоянието на площадката и търсят финансиране, за да я ремонтират и облагодорят. Кога обаче ще стане това, не е ясно и явно хората ще трябва да се въоръжат с още търпение, дано да е малко.

Иначе, първенци по брой кучешки площадки, са районите "Централен" и "Северен". По 8 съоръжения за игра на домашните любимци има там. Общият брой регистрирани домашни кучета в „Северен” към днешна дата възлиза на 399, а в „Централен“ - около 1000.

"Разбира се, площадките в района не са достатъчни, но правим всичко възможно те да отговарят на определените по наредба изисквания", коментира за Дарик кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Започва кампанията „Регистрирай куче и спечели награда 2019“

Състоянието на площадките в двата района е добро - всички те са с пейки, кошчета, информационни табели и съоръжения за игра. Изключение правят две от тях двете в парк „Рибница”, на които мрежата е силно амортизирана и там предстоят ремонтни дейности.

"6 са изградените до момента кучешки площадки в "Тракия". И въпреки, че всички те са ефективни, а местоположението им покрива намиращите се в близост микрорайони, винаги има нужда от още", счита районният кмет Костадин Димитров.  

Кастрират домашни любимци с отстъпка

За чистотата на кучешките площадки отговорността е на стопаните на домашните любимци, които са длъжни да събират и изхвърлят в съдове за отпадъци екскрементите на кучето си, но за ремонт и облагородяване задължението е на ОП "Градини и паркове".

Според проучване на Дарик, изграждането на една средна по размер кучешка площадка струва между 10 и 15 000 лева - сума, която в никакъв случай не е непосилна за община като Пловдив, още повече че в градската хазна от такса куче влизат достатъчно средства, с които могат всяка година да се правят поне по 3 нови площадки за домашни любимци в града.