/ netinfo
Ясни срокове за изграждане на пловдивската опера ще изисква фондация "Дом за пловдивската опера" от кмета Иван Тотев. Това обяви д-р Мариана Чолакова от иницативния комитет на организацията. Предстои да бъде отправено писмо до кмета на Пловдив с покана за официална среща, на която да бъде изготвен времеви план за реализиция на проекта. 

Представят стратегията за изграждане на Дом на операта

На въпрос на Дарик реалистичен ли е проектът въпреки неясния срок за изпълнението му, предвид факта, че първо трябва да се бутне сградата на Партийния дом, от Фондацията отговориха, че проектът може да бъде осъществен. 

Бутат бившия Партиен дом и строят Дом на операта, но кога - не се знае

Предложението на организацията е новата сграда на Пловдивската опера да бъде управлявана от акционерно дружество с 50% участие на общината. От фондацията не изключват възможността да участват в управлението, както и всички останали граждани от Града под тепетата. 

Дебатират казуса с бившия Партиен дом

От "Дом за пловдивската опера" предлагат два начина за финансиране на проекта - чрез регионалния фонд за градско развитие "Джесика" или чрез предварително внасяне на наемите на "Опера Пловдив" за дълъг период от време. 

Според организацията при евентуално задействане на проекта, администрацията, която сега се помещава в Партийния дом, може да бъде преместена в сградата на БНБ на Малката главна.

Камарата на архитектите против събарянето на бившия Партиен дом и построяването на мястото на опера

На последната сесия на местния парламент общинските съветници на Пловдив приеха предложението за отреждане на парцел на площад „Централен” за построяване на опера с важното допълнение, че към изпълнението може да се пристъпи само ако преди това бъде построена нова сграда, където да бъде настанена общинската и държавна администрация от бившия Партиен дом.