Дом на операта
Дом на операта / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Фондация „Дом за пловдивската опера” ще представи пред обществеността днес следващите стъпки от своята стратегия относно изграждане на сграда за операта в града.

На последната сесия на местния парламент общинските съветници на Пловдив приеха предложението за отреждане на парцел на площад „Централен” за построяване на опера с важното допълнение, направено от Пепа Деведжиева, че към изпълнението може да се пристъпи само ако преди това бъде построена нова сграда, където да бъде настанена общинската и държавна администрация от бившия Партиен дом.
 
Кога обаче може да се случи това, изобщо не е ясно, още повече, че самият кмет Иван Тотев вече заяви, че процесът по преместването на служителите може да отнеме години. Освен това, не е изключено след време да бъде предложено друго място за построяване на дом на операта. 
 

Въпреки това, днешното решение на ОбС е стъпка напред“, коментира тогава в кулоарите на местния парламент градоначалникът.
 
До тук се стигна след като преди около преди две години Инициативният комитет на „Дом за пловдивската опера” събра 15 000 подписа за подкрепа за изграждането на сградата и проведе обществено обсъждане за подходящи места за нейното позициониране.
 
За предложението гласуваха 27 съветника, а 15 се обявиха против.