Мариана Тиен
Мариана Тиен / netinfo
Мариана Тиен
94977
Мариана Тиен
  • Мариана Тиен
Българка с впечатляваща научна кариера, посветена на Китай, представя източната страна пред аудиторията в Пазарджик. Доц. д-р Мариана Тиен, научен работник на БАН и преподавател в няколко световно известни университета, гостува в читалище „Никола Вапцаров“ по покана на секретаря Нели Ангелова.

Темите са глобалните проекти, един от който е наречен „Пътят на коприната“, както и изместването на геополитиката в посока към Далечния изток.
Доц. Тиен е родена в Шумен. Завършва китаистика в Пекин, после защитава докторат в Оксфорд. Има интересно семейство. Съпругът ѝ е китаец, първият директор на Университет „Конфуций“ в София. Любопитното е, че той пък е доцент доктор по българистика и говори книжовен български без никакъв знак, че е чужденец. Той познава нашата история по-добре от съпругата си, тя пък знае за вековното минало на Китай повече от него.
Йероглифите в писмеността на Поднебесната империя са над 30 000, смята се, че един интелигентен човек трябва да знае поне 5000-6000, казва г-жа Тиен. Тя се гордее да бъде част от една от най-древните държави, както и с факта, че родът на съпруга ѝ води историята си от 771 г. преди Христа. Династия, съществувала дори преди създаването на империята през 221 г. преди Новата ера. В Китай няма традиция жените да сменят фамилията си след встъпване в брак, но Мариана по свое желание става г-жа Тиен, приемайки името на мъжа си. Което пък се приема от рода като голямо признание.

Отрицателните страни на живота в Китай – това си остава една доста затворена страна със социализъм със собствена специфика. Доц. Тиен казва, че там няма Фейсбук, нито канали за видеосподеляне, нито дори интернет търсачки. Тези, които ние ползваме във всекидневието си, са блокирани, може да се ползват само китайски търсачки. Това донякъде затруднява работата на българката с науката, но тя е свикнала да ползва добрите стари източници – книгите от изключително богатите библиотеки на Китай.

Чуйте повече от доц. Тиен в прикаченото аудио.