СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“
СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“
Двете деца, преместени за лечение от София в Плевен, не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Те са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции. Това се посочва в позиция на ръководството на Специализирана болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести „Проф. Иван Митев“ по повод информацията, че децата са изпратени в критично състояние за лечение в клиниката за майчино и детско здраве „Мама и Аз“ в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

От болницата подчертават, че „превеждането на децата в Плевен се е наложило не за да бъдат спасени, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия - хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също така и поради високата натовареност на Клиниката с критично болни новородени от цялата страна“.

От лечебното заведение посочват, че Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е с трето ниво на компетентност и в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България: „Никой от екипа на болницата ни никога не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата“.

В позицията на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ уточняват, че пациентите са момче и момиче, като момченцето е лекувано в Клиниката по неонатология почти четири месеца, а момиченцето е било на лечение от началото на месец май до края на юни:

„ Нашите специалисти са положили всички необходими грижи за лечението им в критичния за тях период. Момченцето постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести за интензивно лечение след оперативна корекция на тежка вродена малформация - атрезия на хранопровода, извършена в УМБАЛСМ „Пирогов“. Поради невъзможност на родителите да полагат специфични грижи в дома им - аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), град Плевен“.

От ръководството на болницата съобщават още, че момиченцето е родено с тежка перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания: „Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лечението и на това дете започват от родилното отделение и продължават в максимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

И двете деца, преди транспортирането им в болницата в Плевен, са били в напълно стабилно състояние, на спонтанно дишане, без нужда от кислородотерапия.

„За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигаме с реално изпълнени високи стандарти на медицинската дейност и лично отношение към всяко семейство“, се посочва в позицията на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.