Подписаха проект на Областна здравна карта
Подписаха проект на Областна здравна карта / снимка: Sofia Photo Agency

Проект на областна здравна карта по зададената от Министерството на здравеопазването методика е създаден вече в Плевен, информират от пресцентъра на областна администрация. В рамките два дни - 20 и 21 септември, в Районния център по здравеопазване се проведоха заседания на комисията, създадена със заповед на Министъра на здравеопазването, за обсъждане на предложенията за областна здравна карта и за преструктуриране на болничната помощ в област Плевен.

Председател на комисията е областният управител Иван Новкиришки, участие са взели представители на Районния център по здравеопазване, Районната здравноосигурителна каса, РИОКОЗ, Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Националната пациентска организация и на общините. На двете заседания не са участвали представители на Български лекарски съюз, уточняват от пресцентъра на областна администрация. При разработването на проекта е отчетена информацията за брой преминали пациенти през всеки здравен център, легловата база, апаратурната обезпеченост, броя лекари и медицински персонал. Посочени са данни за 11-те здравни района, които съвпадат с административното деление на областта и териториалните граници на съответните общини.

В документа има приложения, които включват информация за първична извънболнична помощ, включена е и информация за специализираната извънболнична медицинска помощ и специалисти в болнични заведения. В раздела болнична медицинска помощ е отчетен фактът, че Плевен е университетски център, в който работят висококвалифицирани медицински специалисти и тук се лекуват много пациенти и от други области. Това обуславя необходимостта от максимално допустим брой болнични легла за активно лечение.

Протоколът е подписан и изпратен в Министерството на здравеопазването. След като бъде одобрен, документът ще се превърне в част от Националната здравна карта, която трябва да стане факт до края на 2010 година.