140
140 / dariknews.bg
Научна дискусия, посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея, се проведе в зала „Руско-турска война 1877-78 гг.” на Регионалния исторически музей - Плевен.
Във форума участваха акад. Константин Косев, проф. Андрей Пантев, княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия“, Дмитрий Володихин – професор в Московския държавен университет, Пьотр Мултатули –  доктор на историческите науки, Румен Петков и Януш Донев - членове на Инициативния комитет за отбелязване 140-годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство.
Румен Петков изрази своята благодарност към кмета Плевен Георг Спартански за създадения Инициативен комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея. Той подчерта, че тази година е много важна, тъй като се навършват 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, 110 години от създаването на Военноисторическите музеи в Плевен и 140 години от освобождението на града.
Присъстващите бяха приветствани от Георги Първанов - Президент на Република България /2002 - 20012 г./ и кмета на Община Плевен Георг Спартански.

При откриването на научната конференция, кметът определи събитието като добро начало на празничните мероприятия, свързани с отбелязването на битката за Плевен и нейното огромно значение за изхода на Руско-турската война, която връща България на картата на Европа след 500-годишно забвение.

140
dariknews.bg
     

"За мен е чест да бъда кмет на Плевен по време на честването на 140-годишнината от неговото Освобождение. Важно е да откроим значението на Плевен, защото всички знаете, че две са епопеите, решили изхода на войната – Шипченската и Плевенската", каза кметът. Трябва да имаме отговорността да се отнасяме към собствените си светли дати и годишнини достойно, честно и почтено, за да имаме самочувствието на горди българи в една съвременна Европа", допълни Георг Спартански.

В словото си Георги Първанов сподели, че вече 140 години Руско-турската война е освободителна, не по силата на указ, а по силата на националната памет.

140
dariknews.bg

Той подчерта, че не е случаен фактът, че на територията на България има стотици паметници на загинали руски офицери и воини. „Не е случайно и че имаме толкова много населени места, носещи имената на прославените руски генерали – Тотлебен, Гурко, Аксаков, Скобелев. Никой не е накарал насила тези хора да назоват своите родни места с имената на тези герои и никой не позволи да се посегне на имената на тези населени места“, каза Първанов.

Тема на научните доклади и изказвания бяха трите щурма за Освобождението на Плевен, мястото на Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война и взаимоотношенията между България и Русия днес.

140
dariknews.bg

140
dariknews.bg

140
dariknews.bg